M tillbakavisar maktsamtal med SD i Malmö

Publicerad 2018-09-11

SD och M har haft samtal bakom stängda dörrar om ett maktskifte i Malmö.

Det uppger Sverigedemokraternas Magnus Olsson för Sydsvenskan.

– Det vi pratade om är helt enkelt hur vi ska kunna göra, om det finns en möjlighet för Sverigedemokraterna och Alliansen att få till det här maktskiftet.

Moderaterna tillbakavisade senare uppgifterna om ett maktsamtal.

När Kristersson tillträdde i höstas gav han omgående beskedet att han ”inte kommer förhandla, kompromissa eller samtala med SD” och att han inte vill se några lokala M/SD-styren heller.

Men ute i landet är tonen annorlunda, framför allt i Skåne där SD kan bli största parti i en lång rad kommuner efter valet.

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö.

”Ända in i kaklet”

Torbjörn Tegnhammar, oppositionsråd i Malmö, har tidigare sagt att han inte vill spekulera hur det kan bli efter valet gällande SD, men sagt att han ska köra ”ända in i kaklet” för att genomföra Alliansens politik i Malmö.

– Jag vill vara väldigt tydlig med det att det inte blir några uppgörelser på det sätt som man gjort på nationell nivå, där man lämnar ifrån sig makten till Socialdemokraterna genom en märklig överenskommelse. Vi kommer köra hela vägen in i kaklet och göra allt för att åstadkomma ett maktskifte. Om vi har möjlighet att få igenom moderat politik är vi skyldiga våra väljare att försöka göra det, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

”Var inte rädda för oss”

Under tisdagen uppgav Sydsvenskan att Torbjörn Tegnhammar och Magnus Olsson har träffats för ett samtal om hur ett maktskifte skulle kunna gå till. Magnus Olsson säger att han är beredd att släppa fram Alliansen till makten.

– Jag vill vara tydlig mot Alliansen: Var inte rädda för oss sverigedemokrater. Vi har inga ambitioner att vända upp och ner på Malmö och skapa kaos. Vi är verkligen beredda att ta vårt ansvar och göra så gott vi kan för att få till ett maktskifte och få det att fungera i praktiken, säger Magnus Olsson till Sydsvenskan.

Enligt DN tillbakavisade sedan Torbjörn Tegnhammar uppgifterna.

–Vi har kontor precis rakt över i korridoren och därmed träffas man ibland. Den här måndagsmorgonen var ett tillfälle att sitta ned en liten stund och stämma av valresultatet och då vill jag betona vi har pratat helt öppet och förklarat våra ståndpunkter för varandra. Men vi har alltså INTE suttit i en förhandling, säger han till DN.