SD:s agerande i EU beskrivs som ”fasansfullt”

Uppdaterad 2019-06-27 | Publicerad 2015-06-10

Här gör Sverigedemokraterna gemensam sak med högerextrema Nationella Fronten – och protesterar mot EU:s Rysslandspolitik.

Flera svenska parlamentariker reagerade med avsky på agerandet.

– Det var fasansfullt, säger Cecilia Wikström (FP).

– SD är Le Pens lydiga verktyg i parlamentet, säger Christofer Fjellner (M).

När EU-parlamentet i dag sammanträdde i Strasbourg var Rysslandspolitiken uppe på agendan.

Ledamöterna ville slå fast vikten av öppenhet både i fråga om ryska pengar som ges till partier i Europa. Men man ville också protestera mot Vladimir Putins hårdare lagar som drabbar den egna befolkning och den militära upptrappningen mot grannländerna.

Men SD:s ledamöter gillade inte det som sades i salen – och valde därför att ställa sig upp i protest tre gånger. Andra som gjorde samma sak var högerextrema partier som franska Nationella Fronten med partiledaren Marine Le Pen, som enligt tidigare avslöjanden har nära ekonomiska band till Ryssland och Putin.

"Skränande mobb av högerextrema"

EU-parlamentariker Cecilia Wikström (FP) är en av dem som reagerade på det som hände. Hon beskriver hur SD:s Kristina Winberg inte bara ställde sig upp utan också hörde till dem som skrek för att protestera. Även SD:s andra ledamot Peter Lundgren tog parti mot EU-rapporten.

– Det var fasansfullt, mycket otäckt. Kristina Winberg stod och skränade i en mobb av högerextrema, säger Wikström.

Christofer Fjellner (M) reagerade också på SD-ledamöternas agerande och berättar att det fick direkta konsekvenser.

Om minst 40 ledamöter ställer sig upp i protest kan muntliga inlägg stoppas från att läggas till den ursprungliga texten. SD och de högerextrema gjorde tre försök och lyckades samla tillräckligt med ledamöter en av gångerna.

– Parlamentet vill kritisera Putins försök att tysta civilsamhället. Då lyckas SD-ledamöter och Le Pen stoppa kritiken, twittrade Fjellner direkt efteråt.

För Aftonbladet beskriver han SD som Le Pens lydiga verktyg.

– När Le Pen vill skydda sina ryska finansiärer ställer SD villigt upp, säger han.

När ledamöterna sedan röstade valde SD en tredje linje, att avstå från att ta ställning.

SD: De kan hålla sig till sanningen

Kristina Winberg håller inte alls med om Wikströms och Fjellners bild av det inträffade. Hon menar att hon inte var medveten om vilka andra som deltog i protesten.

– Och jag sa inte ett ljud, de kan i alla fall hålla sig till sanningen, säger hon.

Enligt Winberg hade hon och Peter Lundgren i förväg bestämt hur de skulle rösta. Beslutet om att ställa sig upp togs dock i stunden, menar hon.

– Vi i SD tycker inte att EU ska in och bestämma över sakpolitiken. De ska inte lägga sig i sånt som vem som ska få pengar eller vem som får donera. Det var många sådana saker.