Kritiserar nedläggning av myndighet: ”Inte menscertifiering”

Annika Strandhäll kallar M/KD-budgeten slarvig och ogenomtänkt

Publicerad 2018-12-21

Socialminister Annika Strandhäll (S) är kritisk till den M/KD-budget som röstades igenom i riksdagen.

Hon menar att den är slarvig och saknar analys av hur den slår.

– Ett exceptionellt tydligt exempel på hur ogenomtänkt den är handlar om nedläggningen av Jämställdhetsmyndigheten, säger hon.

Det har gått 103 dagar sedan valet och fortfarande finns ingen ny regering på plats. Klart är dock att den ekonomiska politiken kommer att vila på en M/KD-grund. Detta eftersom partiernas budgetreservation fick stöd av Sverigedemokraterna i riksdagen och därmed vann över övergångsregeringens budget.

En uppmärksammad följd av detta är att Jämställdhetsmyndigheten, som invigdes förra året, nu kommer att läggas ned.

Menscertifiering

Annika Strandhäll, socialminister i Stefan Löfvens övergångsregering, vänder sig både mot nedläggningen av myndigheten och hur dess verksamhet beskrivs av personer som applåderar att den nu försvinner.

– Man slänger sig med ord som att det handlar om menscertifiering av arbetsplatser och en massa sådant, när det i grund och botten handlar om att myndigheten har ett uppsamlande uppdrag kring människohandel, trafficking, prostitution och arbetet med att tillämpa tioårsstrategin i fråga om mäns våld mot kvinnor.

Enligt Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson kommer myndighetens uppgifter nu att fördelas över andra verksamheter.

Men det är en förklaring som Strandhäll inte ger mycket för.

– Det finns ett stort problem med det, det är att pengarna för att hantera de här uppgifterna är borta. I beslutet finns heller ingenting som talar om var eller hur uppgifterna ska utföras istället.

”Slarvig produkt”

Annika Strandhäll framhåller att övergångsregeringen under hösten har försökt agera med respekt för den regering som ska tillträda, oavsett om det blir med Stefan Löfven (S) eller Ulf Kristersson (M) som statsminister.

– Vi har försökt bidra till stabilitet, i ett läge som är osäkert och där ingen egentligen har haft en klarhet i hur lösningen ser ut. Det var också därför som vi på ett tydligt sätt också gick fram med en väldigt avskalad övergångsbudget, säger hon. 

Att Moderaterna och Kristdemokraterna i det läget lade en egen budget mot övergångsregeringens tycker hon var oansvarigt.

– Konsekvensen av den budget som nu är tagen, som dessutom är en ganska slarvig produkt, innebär att man tar sig friheten att, utan att vi har ett klart regeringsalternativ eller en tillträdande regering eller ens en färdig idé om hur regeringssituationen ska lösas, knyta upp en mycket stor del av ett potentiellt reformutrymme för en kommande regering. Och därmed också möjligheten att utforma den politik som man vill och har fått förtroendet att bedriva.

Ingen syndabock

Vems fel det är att regeringsbildningen har tagit så lång tid vill dock inte socialministern säga något om.

I stället förklarar hon den utdragna processen med en ny politisk verklighet – där det för hennes parti handlar om att hålla kvar vid ett ”liberalt och öppet” Sverige där populistiska och högerextrema krafter hålls borta.

– Det går inte att peka ut någon syndabock i det här.

Annika Strandhäll framhåller att hon hoppas att Stefan Löfven ska bli den som riksdagens röstar fram som ny statsminister efter jul- och nyårshelgerna. Om hon får fortsätta i regeringen i så fall, det vet hon inte.

– Men alla vet nog att jag brinner för de här frågorna. Inte minst vår familjevecka som jag vill vara med och förverkliga, säger hon.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!