Rikspolischefen vill slippa ta hand om bortsprungna katter

Publicerad 2018-10-27

Anders Thornberg säger i Ekots lördagsintervju att polisen borde slippa flera sociala uppgifter.

Att ta hand om fyllerister och bortsprungna katter och hundar kan någon annan göra, föreslår rikspolischefen.

– Jag tycker att man borde se över och använda polisen till att bekämpa brott. Jag är förvånad över hur mycket vi gör som inte tillhör kärnverksamheten, säger Anders Thornberg till Ekot.

Polisen lägger en hel del tid och resurser på att ta hand om människor enligt LOB, lagen om berusning.

Denna lördag har flera polisregioner lagt ut notiser om att det varit en stökig löningsfredag med mycket fylla. I Haparanda rapporteras om att man tagit hand om ”tre till synes påverkade män som ligger ner på en parkering”.

– En vanlig ingripandeverksamhet ute på stan ägnar ungefär halva sin tid åt att ta hand om fulla personer och personer med psykisk ohälsa som mår väldigt, väldigt dåligt, säger Anders Thornberg i intervjun.

”Beslutsfattare borde fundera”

I Ekots lördagsintervju väcker rikspolischefen Anders Thornberg frågan om inte någon annan ska ta över mer av de sociala uppgifterna. Vem eller vilka det skulle vara har han inget svar på.

– Ja, jag är på en myndighet som ska bekämpa brott egentligen. Så egentligen är frågan om det är jag som ska säga det. Men det borde kanske beslutsfattare och andra fundera på, hur man fördelar resurserna i samhället. Om man vill ha högre polisnärvaro, om man vill ha högre brottsbekämpning.

”Tar hand om bortsprungna katter”

Ekot rapporterar att bara tretton procent av alla polisanmälningar till någon form av rättsligt efterspel. Polisens förmåga att klara upp brott har försämrats under flera års tid. En förklaring är att polisen måste ägna tid åt en hel del annat, enligt rikspolischefen.

– Vi transporterar frihetsberövade kors och tvärs över hela landet i olika omfattning. Vi får transportera väldigt långt om vi ska utföra verkställigheter för migrationsverkets förvar, säger Anders Thornberg och fortsätter;

– Vi tar hand om bortsprungna hundar och katter. Vi tar hand om 60 000 människor som är berusade varje år, och som inte kan ta hand om sig själva, och låser in dem i en poliscell. De har inte begått något brott över huvud taget, säger rikspolischefen.

Följ ämnen i artikeln