Kristersson om SD-medverkan: ”Sakfrågan som är det viktigaste”

Publicerad 2018-05-08

Sverigedemokraterna måste hållas utanför en uppgörelse om migrationspolitiken, kräver Jan Björklund och Annie Lööf.

M-ledaren Ulf Kristersson vill inte stänga några dörrar - han har ingen uppfattning i frågan.

– Det spelar inte så stor roll, för mig är det sakfrågan som är det viktigaste, säger han.

De senaste veckorna har frågan om migrationspolitiken diskuterats flitigt och frågan skakar om de traditionella blocken. Både Alliansen och de rödgröna är nämligen djupt oense internt.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sagt att Sveriges framtida migrationspolitik därför måste lösas med en uppgörelse över blockgränsen.

Han har sagt att Socialdemokraterna, som i förra veckan presenterade en restriktivare migrationspolitik, och Moderaterna har ett extra ansvar i det arbetet.

Men Kristerssons uttalanden i frågan har stött på patrull. I söndags sa han i en intervju med Dagens Nyheter att alla partier till en början skulle kunna vara med i framtida migrationssamtal, även Sverigedemokraterna.

Dagen efter förtydligade han och sa att i en parlamentarisk utredning, som det skulle kunna bli tal om, är det naturligt att alla riksdagspartier är med till en början.

SD-beskedet har har lett till kritik från politiska motståndare och Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) sagt att de aldrig kommer gå med på en uppgörelse om SD är med i den. Kristdemokraternas Ebba Busch Thor har sagt att SD borde ges tillträde om det blir en parlamentarisk utredning.

Aftonbladet träffade Kristersson för en intervju inför partiets Sverigemöte i helgen. Då gav han sin syn på kritiken och diskussionerna.

Han säger att den senaste tidens besked har pekat på det som varit uppenbart för många längre - att båda blocken är splittrade kring migrationen.

–  Inget block kan klara av det på egen hand. Frågan kan fortsätta att paralysera all svensk politik under mycket lång tid framåt, om vi inte tar oss samman och försöker lösa den över blockgränsen. Då löser vi också en annan sak, vi får en långsiktighet i detta.

”Sedan haglar frågorna tillbaka”

Kristersson säger att hans det enda han ville ha sagt är att det, mitt i alla problem, nu har öppnat sig en möjlighet.

– M och S står nu närmare varandra igen i svensk migrationspolitik. Det har vi gjort förr i tiden och nu gör vi det igen. Vi två har i modern tid varit de två regeringsbildande partierna. Vi skulle kunna lägga grunden för en blocköverskridande långsiktighet i en fråga i nationens intresse. Det var egentligen det enda jag ville säga i den här frågan och sedan bara haglar frågorna tillbaka.

Han menar själv att det de senaste dagarna förekommit flera missförstånd i debatten.

– Det jag säger betyder inte att bara M och S ska göra upp i ett hemligt rum, absolut inte. Jag har inte så mycket synpunkter på processerna. Det finns normala parlamentariska ordningar för detta, det är så vi fattar beslut i Sveriges riksdag. Men låt oss komma igång med ett arbete som skulle kunna vara till nytta för Sverige.

Några som har reagerat är dina Allianskollegor. De säger att det är Alliansen och S som är det viktiga, du har ju pekat ut S och M?

– Ja, och de står inte mot varandra tycker jag. Jag pekade ut att det är M och S som har ett särskilt ansvar i detta. Och ska det bli en blocköverskridande överenskommelse så måste det börja någonstans och eftersom S och M plötsligt stod varandra ganska nära var det naturligt att lägga huvudansvaret hos oss två. Det utesluter inte på något sätt Alliansen.

Om du leder en Alliansregering så kan väl inte du göra upp bara med S?

– Nej, och det var inte heller min ambition. Det finns tusen hinder i detta, men eftersom frågan har paralyserat svensk politik så länge så är det bra att kunna se en möjlighet att lösa problem också.

Men skulle inte frågan kunna fortsätta att paralysera regeringar eftersom ni två är regeringsbildare på varsin sida?

–  Ja, men skulle vi kunna nå en blocköverskridande överenskommelse som man tar med sig in så borde den möjligheten prövas. Men jag fattar att det finns problem med det här.

”Jag har inga sådana uppfattningar”

– Ett missförstånd var att jag skulle vilja utesluta Alliansen, absolut inte. Ett annat att jag hade massa uppfattningar om vilka som ska vara med, absolut inte. Jag har inga sådana uppfattningar. Jag lägger bara huvudansvaret på M och S att få igång en process.

Jan Björklund och Annie Lööf utesluter en migrationsuppgörelse om SD är med i den. Gör du också det?

– Jag har inte så mycket uppfattningar om den saker heller. Jag konstaterar bara att om man så småningom ska landa i ett riksdagsbeslut så brukar vi ha parlamentariska utredningar som till slut lägger fram politiken. Men vilka partier som kan vara med i en överenskommelse har jag inte så mycket synpunkter på. Jag sa bara att det måste börja med M och S. Det tror jag är absolut nödvändigt. Sedan får väl de partier som kan och vill vara med i en sådan huvudinriktning som det här skulle kunna landa i, vara med på den.

Men flera andra Allianspartier utesluter helt att de skulle kunna vara med i en sådan uppgörelse?

– Jag gick inte in på det och har inga synpunkter på detta i grund och botten. Det spelar mig inte så stor roll, för mig är det sakfrågan som är det viktigaste. Den sakfrågan kommer inte att gå att lösa med mindre än att S och M är överens om den grundläggande riktningen på en sådan blocköverskridande överenskommelse.

C och L utesluter det helt, du gör det inte?

– Min grunduppfattning, och den är mycket stark, är att det måste börja med att S och M bestämmer sig för att lösa det här problemet gemensamt. Jag har talat om att nästa steg skulle kunna vara en parlamentarisk utredning där det normala är att alla partier i riksdagen ingår. Vare sig mer eller mindre än så.

– Eftersom ingen verkar bry sig om grundfrågan och alla bryr sig om de frågor som inte har väckts, så tänker jag inte delta i fler spekulationer om detta.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!