Kritiken: ”Det liknar självskadebeteende”

Publicerad 2017-05-10

Gustav Fridolin och Isabella Lövin, språkrör i MP.

Miljöpartiets oförmåga att vända sin negativa trend i opinionen skapar frustration inom regeringspartnern Socialdemokraterna.

Det uppger flera källor i regeringskansliet för Aftonbladet.

– Deras agerande liknar lite självskadebeteende, säger en källa.

När Socialdemokraterna och Miljöpartiet bildade regering tillsammans efter valet 2014 var det historiskt på flera plan. Det var premiär för de gröna i regeringsställning och första gången sedan sent 1950-tal som S inte skulle regera på egen hand.

Knappt tre år senare är regeringen intakt, men Miljöpartiet har vid flera tillfällen genomgått svåra kriser. Förra året tvingades två gröna statsråd, miljöminister Åsa Romson och bostadsminister Mehmet Kaplan, att lämna sina poster.

Samtidigt har stödet för MP i opinionen minskat rejält sedan valet 2014, då man fick 6,9 procent av rösterna. I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio har man bara stöd av 2,9 procent. Det innebär att man skulle ramla ur riksdagen om det vore val i dag.

Frustration i S-leden

MP har de senaste åren fått gå med på flera tuffa kompromisser. De mest uppmärksammade handlar om den hårdare migrationspolitiken, försäljningen av Vattenfalls brunkol i Tyskland och det fortsatta byggandet av Förbifart Stockholm.

De grönas kräftgång har diskuterats flitigt inom MP. Partiveteranen Per Gahrton sa nyligen att det är Socialdemokraternas och Stefan Löfvens fel att det går så dåligt.

– Jag tycker att S ger MP för lite utrymme för att komma fram med sina gröna frågor om klimatkris, miljö och livskvalitet, sa han.

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns det också en frustration bland socialdemokrater i regeringskansliet över hur MP agerar, något som också i längden drabbar S och hela regeringen.

– Bilden som delas av många sossar är att MP själva bidrar med att sprida bilden av att de skulle ha misslyckats i förhandlingarna med oss. Jag tycker inte att det stämmer. De fick knappt sju procent i valet och sitter i en minoritetsregering. De matcher de har förlorat har de förlorat för att det var omöjliga att vinna, säger en källa.

”De säljer inte”

Under mandatperioden har en intern opposition inom MP, bestående av flera riksdagsledamöter under ledning av Carl Schlyter, vid flera tillfällen varit mycket hårda i sin kritik mot ledningen och partiets agerande i regeringen.

Inom S-leden i irriterar man sig på att MP inte kan hålla styr på sin riksdagsgrupp och därmed fastnat i svekdebatter.

– De har ju en del av sin riksdagsgrupp som hela tiden understödjer bilden av att de förlorar saker i stället för att gå ut och sälja vad de har vunnit. I stället för att sälja in det här som en progressiv regering som gör mycket för feminism och miljö så blir det att vi har svikit. Jag tycker det liknar lite självskadebeteende, säger en uppgiftslämnare.

Flera S-politiker på flera nivåer lyfter dock fram att samarbetet i regeringskansliet överlag fungerar bra och att man tror att de gröna kommer att klara av att komma in i riksdagen även nästa år. Flera källor säger också att man inom S har en bild av att man ska hjälpa MP så gott det går.

”Regeringsdugliga”

Men flera uppger samtidigt att de gröna måste börja stå bakom hela regeringens politik.

– De flesta beslut genomförs på grund av att man regerar landet som en konsekvens av att omvärlden förändras. Även S har fått göra saker som vi inte gillar, men som vi måste göra, säger en källa.

Inom S menar man samtidigt att de gröna borde fokusera mycket mer på de frågor där de har störst förtroende, som klimat- och miljö.

– De borde fokusera på att vi har världens första feministiska regering och att vi hyllas för vårt miljöarbete internationellt, uppger en källa.

Men MP:s agerande i regeringskansliet har också väckt respekt hos regeringspartnern.

 – De har gjort en viktig grej, de har visat sig att de varit regeringsdugliga. Men det har skett på bekostnad av den idealism som finns i det partiet, säger en källa.