Uppgifter: Kristersson ger upp – efter stora Alliansbråket

Alliansen djupt oenig om hur regeringsfrågan ska lösas – M-ledaren träffar talmannen under söndagen

Publicerad 2018-10-13

Ulf Kristersson Facebook-utspel har lett till en kris i Alliansen.

Både C och L ratar hans 3–2–1-förslag – och Jan Björklund är starkt kritiska till hur det presenterades.

Nu tidigarelägger M-ledaren sitt möte med talmannen. Redan under söndagen kommer Kristersson meddela att han ger upp försöken att bilda regering, rapporterar Ekot.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

I fredags publicerade Ulf Kristersson ett inlägg på Facebook där han deklarerade att han är beredd att försöka bilda regering utan de övriga Allianspartierna.

Jan Björklund kände inte till att Kristersson skulle publicera inlägget. Under en pressträff på lördagseftermiddagen var han märkbart irriterad över M-ledarens agerande.

– Vi hade fått uppfattningen att vi skulle träffas på måndag och prata om det, men det låg på Facebook i går.

– Det var ett märkligt sätt att göra det på. Jag tycker att det var olämpligt.

Jan Björklund säger vidare att innehållet i Facebookinlägget var känt för honom.

– Vi skulle i lugn och ro diskutera det här och återkomma på måndag. Att det skulle ligga på Facebook visste jag inte.

Även Centerledaren Annie Lööf, som höll en egen presskonferens efter Björklund, är kritisk till Kristerssons linje. Hon var dock mer nertonad när det gällde M-ledarens kommunikation i sociala medier.

– Det finns fortfarande en möjlighet för Moderaterna att dra tillbaka sitt förslag, det har jag meddelat Ulf Kristersson nu på förmiddagen, sa Annie Lööf.

Kristersson ska träffa talmannen

Vid 17-tiden på eftermiddagen kom svaret från Ulf Kristersson.

”I dag har Centern och Liberalerna gett mig beskedet att de i nuläget säger nej till Moderaternas förslag kring hur Sverige kan få en regering som kan genomföra alliansens gemensamma politik. Det beklagar jag”, skriver han till TT, och fortsätter:

”Jag anser att det är en skyldighet mot väljarna att fullt ut försöka genomföra vår politik. Och genom att sondera och slutligen föreslå ett antal realistiska och genomförbara regeringsalternativ, förankrade i Alliansen och i Alliansens politik, har jag gjort just detta.”

Kristersson har till tisdag på sig att sondera möjligheterna att bilda en ny regering. Nu står det klart att han redan under söndagen kommer att träffa talmannen Andreas Norlén för att diskutera läget.

”I samband med det kommer jag också att hålla en presskonferens”, skriver M-ledaren.

Ekot i Sveriges Radio rapporterar att Kristersson under mötet med talmannen kommer att meddela att han ger upp försöken att bilda regering.

Jan Björklunds bild att Ulf Kristerssons utspel kom oväntat tillbakavisas kraftfullt från källor inom Alliansen.

– Alla partiledare i Alliansen fick läsa texten i förväg och fick veta att Kristersson skulle publicera på sin Facebook, säger en Allianskälla.

Även Ebba Busch Thor hävdar att alla Alliansledarna fick läsa Ulf Kristerssons text.

– Den text han delade hade han visat för hela alliansen, sa hon vid en presskonferens sent på lördagseftermiddagen.

I en debattartikel i Aftonbladet utvecklar Jan Björklund sitt resonemang:

”Från Liberalernas sida vill vi att Alliansen håller samman och att de blocköverskridande alternativen prövas mer på djupet. Vi är därför inte beredda att släppa fram en M/KD-regering. Om en omröstning tvingas fram innan andra alternativ är prövade, så kommer Liberalerna att rösta nej. Vi vill ha en Alliansregering, med blocköverskridande samarbete och som håller SD utanför inflytande.” skriver Björklund själv på Aftonbladet Debatt.

Jan Björklund anser fortfarande att Ulf Kristersson ska bli statsminister - men för att det ska bli möjligt krävs att Alliansen samarbetar med andra partier.

Öppnar för att ingå i regering ledd av Löfven

Under presskonferensen lade Jan Björlund fram tre olika alternativ.

  • Det första är Alliansen plus Socialdemokraterna i en bred koalition.
  • Det andra är en tysk lösning, med en koalition mellan S och M. ”Jag föreställer mig att alla allianspartier kan vara samarbetspartier i en sådan lösning”, sa Björklund.
  • Det tredje är en Stockholmslösning, med Alliansen plus MP. Men då krävs ett tredje parti för att politiken ska gå igenom.

Den första lösningen tror inte Jan Björklund är möjlig.

– En Alliansregering med stöd av S, det fungerar inte längre. Då är det de andra spåren vi måste gå fram på.

Han utesluter inte att Stefan Löfven skulle kunna bli statsminister i en koalitionsregering med Alliansen och S.

– Om Alliansen är enig om det, då är det mesta möjligt, säger Björklund.

Inte heller Annie Lööf utesluter att stödja en Löfven-ledd regering.

– Jag tänker inte utesluta någonting, men Centerpartiet kommer inte bryta sig loss från Alliansen för att sätta sig i en regering med Socialdemokraterna.