Hon ska leda kampen mot hedersförtrycket

Publicerad 2019-01-27

Regeringen lovar att bekämpa hedersförtrycket med full kraft.

Ansvaret för att driva frågan vilar tungt på nya jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).

– Det är inte omöjligt att förändra värderingar, vi har sett många exempel på det tidigare, säger hon.

Samma dag som den nya regeringen presenterades var det exakt 17 år sedan mordet på Fadime Şahindal. När Åsa Lindhagen (MP) sa sina första ord som nyvald jämställdhetsminister tog hon upp det uppmärksammade dådet.

– Vi kommer aldrig acceptera att människor inte har rätt att bestämma över sina egna liv, sa hon.

Bland de 73 punkter som regeringen kommit överens om med Centerpartiet och Liberalerna är nummer 42 döpt till ”Stoppa hedersbrotten”.

Där utlovas på sikt bland annat strängare straff och en egen brottsrubricering för brott med hedersmotiv. Men också strypta bidrag till föreningar eller religiösa samfund som arrangerar barnvigslar eller på annat sätt bidrar till hedersbrott.

De senaste åren har kommuner larmat om att man ser fler anmälningar kring hedersrelaterat våld och förtryck.

”Vi kan inte acceptera det”

Nu är förhoppningarna stora att utvecklingen ska brytas. Och ansvaret fallet tungt på Åsa Lindhagens axlar. När Aftonbladet träffar henne berättar hon varför hon nämnde Fadime.

– Det finns uppskattningar om att det är 100 000 ungdomar vars liv begränsas av hedersförtryck. Den yttersta konsekvensen av det är att unga måste fly från sina egna familjer. Vi kan inte acceptera det. Det är en oerhört viktig jämställdhetsfråga.

Vad måste göras?

– Det handlar både om att öka kunskapen i skolan kring det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Inte minst med tanke på att det finns en tendens hos många unga att dölja det här. Det behövs kunskap om hur man ska hitta de som behöver hjälp och stöd. Sedan handlar det också om det akuta skyddet, om du behöver lämna din familj. Då måste samhället finnas där med stöd.

Hur kommer man åt grundproblemet, att hederskulturen är så utbredd?

– Det handlar om att förändra normer och värderingar. Det är svårt, men inte omöjligt. Vi har sett många exempel på det tidigare i Sverige. Vi var först i världen med att förbjuda barnaga 1979. Hade vi haft en folkomröstning om det är det långt i från säkert att vi hade röstat igenom den. Men i dag är det självklart att man inte slår ett barn. Det är en fråga som vi behöver mer kunskap om.

Magdalena Andersson (S) har sagt att orsakerna till att det här problemet ökat går att koppla till att Sverige haft en hög asylinvandring. Håller du med?

– Det kan vara så. Men det är också så att de unga som befinner sig i Sverige och som lever under ett hedersförtryck, de har vi möjlighet att ge skydd och stöd. En av punkterna i januariavtalet är också att vi ska stärka skyddet för de som utsätts för hedersförtryck, att de inte ska riskera att avvisas om de inte har uppehållstillstånd.

Är öppet bisexuell

Som jämställdhetsminister nämner Lindhagen också flera andra frågor hon vill sätta tänderna i. Det handlar bland om att kämpa mot våld i nära relationer, men även motverka löneskillnader mellan män och kvinnor.

Hur ska du göra?

– Arbetsgivare ska inte ha osakliga löneskillnader på sina arbetsplatser. Den förra regeringen skärpte reglerna kring lönekartläggningar. Framöver kan vi behöva fundera kring om det behövs någon form av åtgärder om vi har arbetsgivare som inte gör det här arbetet.

Du är öppet bisexuell. Tycker du det är viktigt att någon med de erfarenheterna finns i en regering?

– Jag tror det är viktigt. När jag var yngre kände jag väldigt tydligt att när jag är stark i de här frågorna, då ska jag vara öppen med det. För jag kände för många år sedan att det för mig betydde väldigt mycket att andra var det.

Du har hörapparat på båda öronen sedan sex år. Berätta?

– Jag har haft nedsatt hörsel hela livet. Förut tänkte alltid att jag klarar mig ändå. Men det blev stor skillnad när jag gick till läkare och fick mina hörapparater, nu älskar jag dem.

Vad vill du känna när mandatperioden är slut?

– Att vi tagit steg framåt. Jag har en önskan att bidra till att samhället tar steg framåt. Nu har jag fått en chans att göra det, då finns det inget viktigare än att leverera resultat.

ANNONS