130 asylsökande döda 2016 – ingen registrerar hur

Publicerad 2017-02-20

130 asylsökande dog under 2016.

Av dem var elva stycken barn.

Men ingen myndighet för någon statistik över hur de dog – eller hur många som tog sitt liv.

– De räknas inte ens. Det är ytterligare ett steg i den cyniska behandlingen, säger Sanna Vestin på Flyktinggruppernas Riksråd.

Den senaste tiden har flera ensamkommande flyktingbarn tagit sitt liv. Men ingen svensk myndighet har koll på eller för statistik över självmord och andra dödsfall bland ensamkommande barn.

Sammanlagt dog 130 asylsökande under 2016, visar statistik som Aftonbladet begärt ut från Migrationsverket. Av dem var elva under 18 år.

Bland de avlidna under 30 år visar statistiken att nio var från Afghanistan, fem från Syrien och tre från Somalia.

– Det vi kan ta fram är hur många som skrivits ut ur systemet på grund av att de gått bort, men inte varför de avlidit. Vi för inte statistik om dödsorsak. Vi har ingen centralt som har ansvar för att hantera dödsfall, säger Hannah Davidsson på Migrationsverket.

Läggs in i efterhand

Inte heller Socialstyrelsen, som för register över dödsorsakerna i Sverige, sammanställer uppgifterna i sin officiella statistik utan hämtar in dem först i efterhand.

– De som inte är folkbokförda kommer in 13–14 månader efter. De som dog 2016 kommer alltså in i registret hösten 2018, säger Jesper Hörnblad, utredare på Socialstyrelsen.

Men i det materialet blandas turister, gästarbetare, studenter och asylsökande.

– Vi har ingen information alls om varför de var i Sverige, säger Jesper Hörnblad.

Det verkar som att ingen myndighet för den här statistiken över asylsökande?

– Det är lite märkligt, kan man tycka.

68 självmordsförsök

I en rundringning som Socialstyrelsen gjort i veckan till 50 slumpvis utvalda kommuner, framgår att de tillfrågade kommunerna har kännedom om tre självmord och 68 självmordsförsök under 2016 och 2017.

Drygt hälften av dem känner till att det finns självmordsplaner bland de ensamkommande.

– Läget är mycket oroande. Det är bra att situationen blivit uppmärksammad, skriver Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

”Cynisk behandling”

Sanna Vestin, ordförande i Flyktinggruppernas Riksråd, menar att de ensamkommande är utsatta för hård psykisk press och hon tycker inte att Migrationsverket inser vidden av problematiken.

– Det finns inte så stor förståelse för att det här är människor som inte väntar på uppehållstillstånd, utan som väntar på utvisning. Det är ett jättepaket som på kort tid har drabbat ungdomarna. De får inte gå kvar i skolan, de blir av med sin gode man, de flyttas från sitt boende, de blir av med sitt nätverk, säger Sanna Vestin.

Hon tycker att myndigheterna borde föra en statistik som redovisar vad dödsfallen hos även asylsökande beror på.

– Ja, det är rimligt. Men i första hand borde de hålla reda på varför asylsökande mår dåligt.

– Men det är klart att det är ytterligare steg i den cyniska behandlingen – de räknas inte ens.

”Alarmerande uppgifter”

Barn- och äldreminister Åsa Regnér menar att myndigheterna behöver ta fram mer bättre underlag kring varför asylsökande dör. I veckan blixtinkallar hon flera myndigheter till ett möte om situatuonen.

– Jag vet att det här är ett område där statistiken skulle kunna vara bättre. Självklart behöver vi veta mer om det här, det är alarmerande uppgifter om deras pykiska hälsa, säger Åsa Regnér.

LÄS OCKSÅ:

Nya asyl-Sverige: Så många får nej till att stanna – lista land för land