SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – M ställer sig bakom

Publicerad 2019-11-11

Sverigedemokraterna väcker misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S) efter de senaste våldsdåden i Malmö.

– Han har gjort för lite, det är väldigt mycket prat där man sänder signaler men i praktiken sker ingenting, säger Jimmie Åkesson, SD:s partiledare till Ekot.

Moderaterna och Kristdemokraterna ställer sig bakom misstroendeförklaringen.

Misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson kommer enligt Jimmie Åkesson att väckas i samband med partiledardebatten som hålls i riksdagen på onsdag.

SD-ledaren menar att det är ”uppenbart” att Johansson inte klarar av att göra det som krävs, till följd av den senaste tidens våldsupptrappning i Malmö.

– Det är uppenbart att regeringen inte förstår allvaret i situationen. Man är inte heller beredd att vidta de åtgärder som krävs för att bryta gängkriminaliteten som många upplever eskalerar, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

Moderaterna kommer att gå på SD-ledarens linje vid en omröstning.

”Antingen gör en justitieminister sitt jobb och upprätthåller lag och ordning, eller så tar man konsekvenserna och avgår. Vi kommer att rösta för att avsätta justitieminister Morgan Johansson (S)”, skriver partiet i ett inlägg på Instagram.

KD:s svar

Kristdemokraterna kommer att rösta för ett misstroende mot Morgan Johansson, uppger partiet för TT.

Liberalerna kommer däremot inte att rösta för ett misstroende.

– Regeringen måste vidta kraftfullare åtgärder mot gängen. Men vi är inte beredda att stödja misstroendeförklaringen, skriver L:s gruppledare Johan Pehrson i ett sms till Aftonbladet.

Åkesson tror själv inte det går igenom

För att riksdagen ska förklara misstroende krävs att 175 ledamöter röstar ja. Vad talar föra att det blir så?

– Det är inte jättemycket som talar för det. Men bara det att Moderaterna sagt att man är beredd att stödja detta tyder ändå på att oppositionen kanske kan samlas. Då är det ändå en viktig kraftfull signal till regeringen att den behöver göra mer, säger Jimmie Åkesson.

Vänsterpartiet kommer inte att stödja misstroendeförklaringen.

– Att i det här läget väcka misstroende syftar mer till att jaga väljare än att jaga brottslingar, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt till Ekot.

Fakta: Misstroendeförklaring

• Om riksdagen saknar förtroende för en enskild minister kan den tvinga ministern att avgå genom en misstroendeförklaring.

• Minst 35 ledamöter måste först gå ihop och föreslå att riksdagen ska rösta om att göra en misstroendeförklaring för att en omröstning ska bli av. Därefter måste en majoritet av riksdagens ledamöter, minst 175 personer, rösta ja till förslaget för att riksdagen ska förklara sitt misstroende.

• Om riksdagen kommer fram till att den inte har förtroende måste ministern avgå.

• Hittills har tio misstroendeomröstningar hållits i riksdagen. Ingen har lyckats. Den senaste riktades mot Annika Strandhäll, tidigare socialförsäkringsminister, som senare avgick ur regeringen av personliga skäl.

Källa: Riksdagen.se