Vallöfte från Moderaterna: Dubblad ersättning till brottsoffer

Publicerad 2018-04-08

Den kränkning som brottsoffer utsätts för måste uppgraderas, anser Moderaterna.

Det är ett av partiets nya vallöften som också har en moralisk funktion.

– Nivån för kränkningsersättning bör fördubblas, säger Tomas Tobé rättspolitisk talesperson (M).

Den som blir utsatt för brott brukar också tilldömas ett skadestånd för kränkning.

Ersättningen varierar beroende på vilket brott det gäller och bestäms utifrån en särskild schablon.

Utgångspunkten är att den dömde förövaren ska betala men när det inte finns några pengar går Brottsoffermyndigheten in och gör utbetalningen, pengar som sedan krävs tillbaka av gärningsmannen.

I de fall där återkrav blir resultatlösa eller otillräckliga, får staten stå för återstoden. I den delen kommer statens kostnader att öka. Moderaterna avsätter 80 miljoner kronor per år för denna satsning i sin vårmotion, uppger Tomas Tobé.

Den som blir utsatt för exempelvis våldtäkt kan i dag få 100 000 kronor i ersättning. Bedöms brottet som grovt kan det bli 150 000. Moderaterna vill alltså att dessa belopp ska bli 200 000 respektive 300 000 kronor.

Vad är grundtanken bakom höjningen?

– Moderaternas kriminalpolitik utgår från brottsoffret. Vi tycker att straffen behöver skärpas men det är också viktigt att skadestånden till brottsoffren fördubblas.

– Det har inte förändrats på 30 år. Det är hög tid att göra detta.

På vilket sätt kan pengar kompensera kränkningen?

– Har man blivit utsatt för en våldtäkt så sätter det tyvärr kanske ärr i en människas själ för resten av livet. Men jag tycker att vi också ska se till att fördubbla skadestånden. Det är en del av upprättelsen för brottsoffren.

Då blir det samtidigt ytterligare ett hårdare straff för förövaren?

– Jag tycker att våldtäktsmän ska dömas till tuffare straff men jag tycker också att det är rimligt att de ska få betala mer till brottsoffret.

”Även moralbildande”

Tomas Tobé menar att den föreslagna höjningen också kan ha en moralbildande funktion.

– Det kan bidra till insikten att det finns en moralisk plikt att undvika att orsaka någon annan skada. Det kan påverka medborgarnas uppfattning om vad som är rätt och riktigt.

Tomas Tobé (M).