Orange västar mot förändrad arbetsrätt

Facken upp till kamp på första maj

Uppdaterad 2019-08-22 | Publicerad 2019-05-01

Stefan Löfven lär få det hett om öronen på första maj.

Facken går upp till kamp – mot försämringar i arbetsrätten.

I Östersund tågar LO-förbunden i 6F i orange västar.

– Vår åsikt är att man inte ska röra arbetsrätten, den ska parterna förhandla, säger Sven Höckert, ombudsman.

Socialdemokraterna tågar i år under parollen trygghet, demokrati och sammanhållning.

Samtidigt bubblar ilskan inom arbetarrörelsens andra ben, LO, där man menar att S/MP-regeringen i sitt mittensamarbete är på väg att göra tvärt emot vad man säger – öka otryggheten på arbetsmarknaden.

Ilskan har sin grund i förra veckans besked att regeringen sjösätter en utredning om moderniserad arbetsrätt och fler undantag i turordningen.

– Det är att backa tillbaka 50 år i tiden, sa Tobias Baudin, Kommunals ordförande, efter beskedet.

Tydligt missnöje

Oron är stor inom facken för att utredningen, som är en eftergift till Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) i Januariavtalet, ska leda till en obalans på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel.

Aftonbladet har ringt runt bland fackliga företrädare och det är tydligt att missnöjet kommer att prägla årets första maj-demonstrationer.

Magnus Alm, LO-distriktets ordförande i Skåne, menar att motviljan lär synas både på plakaten i tågen och i talen som ska hållas av fackens företrädare.

Främst handlar ilskan om arbetsrätt och strejkrätt, framhåller han, men också om risken för ett allt för stort liberalt inflytande över skattepolitiken.

– Vi har en stor förståelse och respekt för den komplicerade situation som var med regeringsbildningen under hösten, och det är klart att vi alltid fördrar en S-ledd regering före en en högerkonservativ regering. Men partiet får inte tappa sin identitet. Man måste bli mycket, mycket tydligare i att driva sin egen socialdemokratiska politik. Det är jätteviktigt, säger Alm.

Orange västar

I Östersund har LO-förbunden i 6F, ett samarbete mellan Byggnads, Elektrikerna, Fastighetsanställdas förbund, Målarna och Seko, tryckt upp 60 västar märkta ”Rör inte vår arbetsrätt” som medlemmarna ska bära i tåget.

Ombudsmannen Sven Höckert i distriktet för Jämtland/Härjedalen beskriver valet av paroll som ”tämligen självklart”.

– Vår åsikt är att man ska inte röra arbetsrätten, den ska branschens parter förhandla och reagera över, sedan om det behövs kan lagstiftningen få göra något i slutändan.

För att inte förknippas med demonstrationerna i Frankrike valde 6F orange varselvästar i stället för gula.

Kompensation för eftergifter till C och L

Daniel Suhonen på fackliga tankesmedjan Katalys och grundare av S-föreningen Reformisterna, menar att det är av största vikt att S och LO vågar gå i opposition med regeringens politik och samarbetet med MP, C och L på första maj.

– Jag önskar att S-politiker och fackföreningsfolk visar att socialdemokratin är en del av arbetarrörelsen. Jag skulle vilja höra att det finns en insikt och en plan för hur man ska kompensera för högerkompromisserna i regeringen med någon annan slags politik, säger han.

– Det måste komma något rejält i höstbudgeten. Det skulle till exempel kunna vara att staten lovar att ta på sig kommunernas kostnader för flyktingmottagandet i fem år framåt.

”Många tycker det är bra”

Stefan Löfven själv ska tala i Umeå. Även där finns en oro för vad en förändrad arbetsrätt kan innebära, menar S-distriktets ordförande, riksdagsledamoten Isak From. Några stora effekter tror han dock inte att det får på firandet i staden.

– Naturligtvis är människor oroade över utredningen om arbetsrätten, men här känner man också en stor lättnad över att vi fått en regering som håller högerextremisterna borta från makt och inflytande. Centerpartiet är väldigt starkt i länet och kommuncentern och S har ett gott samarbete, så det finns också många som tycker det här är bra.

 

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!