Alliansen nominerar kandidat till talman

Föreslår riksdagsledamoten och moderaten Andreas Norlén

Uppdaterad 2018-09-24 | Publicerad 2018-09-21

Alliansen nominerar Andreas Norlén (M) som kandidat till riksdagens talman.

– Alliansens talmanskandidat har valts med omsorg och borde kunna samla brett stöd hos riksdagens partier, säger Tobias Billström (M).

Alliansen och Socialdemokraterna har också enats om att inte ge SD poster som ordföranden i riksdagens utskott.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Alliansens gruppledare i riksdagen presenterade vid 13.30 en gemensam kandidat till riksdagens talman: Andreas Norlén.

Norlén är i dag ordförande i riksdagens konstitutionsutskott. Han har varit riksdagsledamot sedan 2006.

– Talmannen kommer leda riksdagens arbete i ett komplicerat parlamentarisk läge, säger Tobias Billström och fortsätter.

– Alliansens talmanskandidat har valts med omsorg och borde kunna samla brett stöd hos riksdagens partier.

Alliansen meddelar också att S bör få nominera en kandidat till förste vice talman, och SD en kandidat till andre vice talman. Alliansen vill därmed släppa fram SD:s kandidat Björn Söder.

Som tredje vice talman vill Alliansen se Kerstin Lundgren (C).

SD ska inte få ordförandeposter

En annan nyhet som presenterades under Alliansens pressträff var att SD inte ska att få några ordförandeposter i riksdagens utskott. Frågan har varit omdiskuterad sedan delar av Alliansen öppnade för att ge SD ordförandeposter i somras.

– SD ska inte få några presidieposter i utskotten framöver, säger Christer Nylander (L).

Alliansen har inte samtalat med SD om talmansvalet.

– Vi har överhuvud taget inte diskuterat med SD. Vi för fram Alliansens talmanskandidat. Ingen har som Andreas Norlén kunnat skapa breda majoriteter i riksdagen. Hur andra partier röstar i voteringen, det kan inte vi ta hänsyn till, säger Anders W Jonsson.

Sjöstedt: Nu är det upp till S och MP

V-ledaren Jonas Sjöstedt reagerar starkt på dagens besked från Alliansen.

– Jag är förvånad och beskviken. De lägger ner sina röstar om Björn Söder. Nu är det upp till socialdemokratiska och miljöpartistiska ledamöter att se till att han, med sina uttalanden om judar inte är svenskar, homofoba uttalanden och bildposerande med SS-soldat, inte blir talman.

Vänsterparitet kommer att rösta på Socialdemokraternas kandidat. I utbyte räknar Sjöstedt med att S stödjer deras kandidat Lotta Johnsson Fornarve som precis som Björn Söder kandiderar till posten som andre vice talman.

Stefan Löfvens förhoppning var att enas med Alliansen om en gemensam kandidat. S kallat till presskonferens klockan 15 på fredagen.

En S-källa säger så här om dagens Alliansbesked:

– De bryter praxis när det gäller talmannen och försöker framhäva sig själva genom att hävda att de följer den tidigare praxisen när det gäller de vice talmännen. Det är ett väldigt märkligt förhållningssätt.

ANNONS