Efter rekordlång process – talmannen föreslår ny statsminister

Riksdagen får rösta om Stefan Löfven (S) på fredag

Uppdaterad 2019-01-18 | Publicerad 2019-01-16

I näst sista omgången ser talman Andreas Norlén ut att få fram en statsminister som tolereras av riksdagen – på fredag får ledamöterna rösta om Stefan Löfven (S).

Löfven avser att bilda en S/MP-regering som arbetar efter Januariavtalet med C och L. Hur överenskommelsen med V ser ut vägrar han dock att avslöja:

– Vilka former eller samtal och vad de har lett till finns ingen anledning att gå igenom.

Vänsterpartiet har gett besked om att man kommer att släppa fram Stefan Löfven i statsministeromröstningen på fredag, alltså trycka gult i kammaren.

Det innebär att S-ledaren ser ut att kunna tillträda som statsminister, eftersom han därmed inte har en majoritet av ledamöterna emot sig. Omröstningen blir den tredje i ordningen, den nästa sista enligt regelverket kring regeringsbildningen.

Denna chatt är stängd.

  • Adam Westin
    18 jan 2019

    Klockan 14 sänder vi Fråga Lena – återkom gärna med fler frågor då! 

  • 18 jan 2019

    Om 153 röstade nej och 77 avstod från att rösta, hur kan då 115 jaröster göra tt jasidan vann ?

    Gunnar Huss

    Detta är den vanligaste frågan. Sverige har negativ parlamentarism, vilket innebär att det räcker att en majoritet av riksdagen

    tolererar 

    statsministern för att denne ska väljas. 175 behöver inte rösta ja, men 175 får inte rösta nej.

    Adam Westin
  • Adam Westin
    18 jan 2019

    Omröstningen är klar och Löfven har haft pressträff. Vi kommer trappa ner direktrapporteringen här men följer händelseutvecklingen och håller er uppdaterade med nya artiklar och sändningar under dagen! Tack så länge för att ni följt med.

  • Adam Westin
    18 jan 2019

    Stefan Löfven säger att arbetsrätten ska moderniseras, men vill inte svara på reporters fråga om hur långt höger S kan gå.

    – Det finns en majoritet som skulle kunna försämra arbetsrätten rejält för svenska löntagare.

  • Adam Westin
    18 jan 2019

    Stefan Löfven får nya frågor om det eventuella pappret, avtalet eller överenskommelsen med V.

    – Jag betraktar inte V som SD, jag jämställer inte dem. Den överenskommelse som vi slutit ska genomföras till fullo, upprepar Löfven.

Processen med att ta fram en ny statsminister har varit lång och hård.

Enligt talmannen har enbart fyra procent av regeringsbildningarna i västeuropa efter andra världskriget tagit så här lång tid. Sedan valet den 9 september och fram till i dag har Norlén haft 17 möten med riksdagens vice talmän, sex olika möten med kungen och många, många presskonferenser.

Kritik för långsam process

Andreas Norlén menar att han ibland fått kritik för att han gett för lång och för mycket tid till partiledarna. Men han framhåller att det har varit motiverat.

– Hade jag i känsliga skeden forcerat fram statsministeromröstningar hade riskerna varit betydande att en regering aldrig hade kunnat bildas, säger han.

Som Aftonbladet kunde avslöja tidigare i dag måste Stefan Löfven presentera sin nya regering och vilka ministrar som ska ingå i den på måndag klockan 11. De partier som ska ingå är S och MP i budgetsamarbete med C och L.

– Jag känner mig ödmjuk inför detta, säger Löfven om möjligheten att han bli vald på fredag.

Han tillägger därefter att det så kallade Januariavtalet, överenskommelsen mellan S, MP, C och L, kommer att ligga till grund för den tillträdande regeringens politik.

Vägrade visa V-avtal

Enligt Jonas Sjöstedt har V och Stefan Löfven ingått ett avtal om hur man ska samarbeta. Sjöstedt menar att avtalet finns nedtecknat på papper.

– Men det kommer ni aldrig att få se, sa han tidigare i dag.

Inte heller Stefan Löfven var särskilt intresserad av att tala om detta. Han viftade bort alla frågor på området och menade att det tar fokus från det viktiga arbetet med att bilda en regering, efter fyra månader utan ny regering.

– Vilka former eller samtal och vad de har lett till finns ingen anledning att gå igenom, säger Löfven och menar att också Sjöstedt och hans partikamrater vet att det är Socialdemokraterna som fattar beslut om vilka frågor S avser att driva.

S, MP, C, L och V har tillsammans 195 mandat i riksdagen. Därmed står det klart att Löfven kommer att bli vald, om alla ledamöter röstar enligt sina partiers linjer.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

LÄS MER OM SPELET OM REGERINGSMAKTEN

Björklund om Sjöstedts krav
Kristersson: En absurd regeringsbildning
Beskedet från Vänsterpartiet: Vi släpper fram Löfven
Partiet som pekas ut som allra värst
Moderaterna till attack: Januariblåsningen