Fridolins ultimatum till Löfven i flyktingfrågan

Publicerad 2018-05-25

Gustav Fridolin är beredd att stänga dörren till ett fortsatt regeringssamarbete med Socialdemokraterna – om kravet på familjeåterförening inte blir verklighet.

Språkröret riktar samtidigt kritik mot regeringskollegans ton i flyktingdebatten.

– Det oroar mig om vi får en valrörelse som bara handlar om detta - det är en farlig grop att gräva sig djupare ner i.

Gustav Fridolin gör sin sista valrörelse som ledare för Miljöpartiet. Enligt partiets stadgar får språkrören högst sitta nio år, vilket för Fridolin innebär fram till 2020. När han invigningstalar på partikongressen i dag är det med usla opinionssiffror och ett lågt förtroende i bagaget.

Trots orosmolnen är språkrörets humör på topp när vi träffas på hans arbetsplats, Utbildningsdepartementet i Stockholm, några dagar innan kongressen. För att lyfta partiet ur krisen vill han visa för väljarna att miljöfrågan går att lösa med politikens hjälp. Det behöver inte vara något som människor går runt och har privat ångest över.

Varför har ni inte lyckats med det hittills?

– Det är bara att konstatera att humanistiska och gröna idéer är i motvind just nu. Det finns en politisk debatt som väldigt mycket handlar om förslag som skapar oro mellan människor. Vi måste visa att det finns ett alternativ, säger Gustav Fridolin.

Socialdemokraterna har fel

På kongressen ska medlemmarna fastställa Miljöpartiets valmanifest. Till största delen handlar det om miljöfrågor, men i det tiosidiga materialet ryms också partiets flyktingpolitik. En politik som skiljer sig radikalt från regeringskollegan Socialdemokraternas.

– Jag tycker de har fel i sak. Ger man inte människor chans att återförenas med sin familj så kommer heller inte integrationen fungera. Familjeåterföring är en grundläggande rättighet, men också helt avgörande för etableringen.

Vad kände du när Löfven presenterade S nya migrationspolitik?

– Vi tycker olika och det har vi brottats mot i den här regeringsperioden. Det som oroar mig är om vi får en valrörelse som bara handlar om detta, det är en farlig grop att gräva sig djupare ner i. Vi behöver bara gå till Danmark, där tävlingen om vem som kan låta hårdast har lett politiken in i en farlig återvändsgränd.

”Ni kommer inte få en moderat statsminister med oss”

MP vill bland annat göra det lättare för familjer att återförenas och se till så att permanenta uppehållstillstånd återigen blir regel. Två krav som S inte ställer upp på. Trots motsättningarna i flyktingfrågan vill MP fortsätta samarbetet med S efter valet.

Ett samarbete med Moderaterna stänger han helt dörren till.

– I och med svängningen i migrationsfrågan har de sprungit åt ett helt annat håll. Vi måste vara tydliga mot väljarna: ni kommer inte få en moderat statsminister med oss.

Samtidigt riktar Fridolin ett krav till Stefan Löfven - om inte familjeåterföreningen går igenom tänker MP inte sätta sig i regering med S efter valet.

– Det finns många partier som vi står närmre Socialdemokraterna än i flyktingpolitiken. Centerpartiet, Liberalerna, men även vissa i Kristdemokraterna och Moderaterna på lokalt håll. Vi vill ha en bred migrationspolitisk överenskommelse. För oss är den grundläggande asylrätten avgörande och vi räknar familjeåterförening dit.

Familjeåterförening är avgörande för fortsatt S-samarbete

Är du beredd på att göra det till en kabinettsfråga?

– Ja, den grundläggande asylrätten är avgörande och vi räknar familjeåterförening dit.

Hoppar du av som språkrör om ni åker ur riksdagen?

– Det gör vi inte. Det finns mer än fyra procent av svenska folket som vill sätta miljön först, det är jag övertygad om.

Känner du fortfarande att du har samma stöd?

– Ja, jag känner också att vi har varit igenom en vändning. Vi hade en tuff tid och det blåste hårt men vi klarade det. Samtidigt har vi visat att vi kan genomföra politiska förändringar. Sådant vill jag tro bygger förtroende i längden.