Björklund utesluter inte en S- och M-regering

Publicerad 2018-08-08

Socialdemokraterna och Moderaterna avvisar ett regeringssamarbete.

Men Jan Björklund utesluter inte en sådan koalition efter valet.

– Frågar du de båda partierna i dag kommer de säga nej, men det sa man i Tyskland också. Det går inte att utesluta att vi får en oväntat bred koalitionsregering, säger han.

Liberalernas partiledare Jan Björklund höll i dag sitt sommartal på en takterrass på Södermalm i Stockholm. Han underströk att han kommer göra allt han kan för att Sverige ska få en Alliansregering efter valet och markerade kraftigt mot sina politiska motståndare.

– I morgon är det en månad kvar till valdagen. Tre miljoner människor har ännu inte bestämt sig. Vi liberaler kommer att göra allt vad vi kan för att nationalister, populister, rasister och socialister ska stoppas, sa Björklund.

Björklund attackerade Stefan Löfven på flera punkter, bland annat skolpolitik, skattepolitik och välfärdspolitik.

Utesluter inte M och S-regering

Men efter talet sa han till Aftonbladet att han inte utesluter ett samarbete med Löfven.

– Om det parlamentariska läget blir oklart kommer vi behöva samarbeta mer i riksdagen. Det jag sagt är att jag utesluter att samarbeta med Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Kan du tänka dig en koalitionsregering som till exempel finns i Tyskland, där även S ingår?

– Jag är inte beredd att utesluta det. Frågar du de båda partierna i dag så säger de nej, men det sa man i Tyskland också. Efter valet är man där man är och Sverige måste regeras.

Han fortsatte:

– Det går inte att utesluta att vi får en oväntat bred koalitionsregering över blockgränsen mellan Alliansen och Socialdemokraterna eller mellan Moderaterna och Socialdemokraterna.

Björklund ser däremot inte en S- och L-regering som en möjlighet eftersom han anser att S skulle bli alltför starka i en sådan konstellation.

Vill anställa 18 000 nya lärarassistenter

I sitt tal presenterade L-ledaren en skolpolitisk nyhet. Partiet vill anställa 18 000 nya lärarassistenter till skolan. Assistenterna ska avlasta lärarna och utföra arbetsuppgifter som att vara rastvakt, ha hand om administration kring prov, frånvarorapportering och så vidare.

– Låt lärare vara lärare. Då kommer fler barn att lyckas, sa Björklund.

För att möjliggöra satsningen ska staten gå in med 3,1 miljarder kronor per år. Det skulle täcka hälften av kostnaden för lön och sociala avgifter. Satsningen ska kunna sjösättas 2019.

– Att utbilda lärare tar tid, det här kan vi göra mycket snabbare. Fullt utbyggt innebär det en lärarassistent på var femte-sjätte lärare.

Fridolin: Han skar bort tjänster från skolan

Björklund vill också höja kraven på lärarutbildningen, detta för att få fram mer lämpliga lärare.

– Det ska vara lika tufft att komma in på lärarutbildningen som att få tag på biljetter till Mellofinalen, sa han.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) välkomnar satsningen på lärarassistenter men tillägger:

– När Björklund sist var utbildningsminister skars nästan 10 000 medarbetare bort från skolan. Då blev det stressigt för lärarna. De senaste åren har vi anställt nästan 30 000 medarbetare. Nu ska vi fortsätta på den vägen.