Klimat och miljö i topp inför EU-valet

Publicerad 2019-05-06

Här är väljarnas viktigaste frågor inför EU-valet.

Nästan hälften rankar klimat- och miljöfrågorna i topp, visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio.

Men även flyktinginvandring och terrorbekämpning hamnar högt upp.

Valet till EU-parlamentet rycker allt närmre, den 26 maj är det dags.

Sakfrågorna som diskuterar är många, även om valrörelsen inte riktigt kommit igång ännu.

EU-valet ser ut att bli ett miljö- och klimatval för svensk räkning.

Det visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio. Den visar att väljarna rankar klimat- och miljö i topp när de får tycka till om vilka frågor EU ska ägna sig åt.

Miljö och klimat i topp

Nästan hälften, 47 procent, är av den uppfattningen.

– Det är tydligt att det är en viktig fråga i EU-valrörelsen, det är det även i politiken på hemmaplan. Men i inrikespolitiken är det andra frågor som hamnar i topp, inte här, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Hon fortsätter:

– Förra EU-valet 2014 gynnades Miljöpartiet av det och gjorde ett kanonval. Nu ser det ut som att de också kommer göra ett starkare EU-val än riksdagsval. Det är ett resultat av att miljö- och klimatfrågan är så viktig för svenska folket.

Enligt Karin Nelson är det tydligt i undersökningen att miljö- och klimatfrågan är viktigast för två undergrupper: kvinnor och unga.

”Måste lösas gemensamt”

40 procent, nämner flyktinginvandring, som en av de viktigaste frågorna. Ämnet har de senaste åren varit en het potatis inom EU när medlemsländerna förgäves försökt enas om en gemensam hållning i frågan.

– Den höga siffran beror ju på att folk vet att frågan måste lösas gemensamt, inom EU, säger Nelsson.

Även bekämpning av terrorism och brottslighet viktigt för väljarna inför EU-valet. 31 procent respektive 30 procent rankar frågan som en av de viktigaste.

Lite längre ned på listan finns frågor som rör ekonomi, fri rörlighet och sociala rättigheter.

Klimat och miljö är viktigast för svenska väljare visar en ny mätning från Aftonbladet/Inizio – men mycket kan hända innan valdagen.

Karin Nelsson lägger också in en brasklapp, mycket kan hända kring vilka sakfrågor väljarna tycker är viktigast för EU.

– Det finns fortfarande många väljare som inte har bestämt sig och valrörelsen har inte dragit igång. Saker kan hända, en ”x-faktor”.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

ANNONS