Slår tillbaka mot M och KD: ”Anmärkningsvärt”

Val 2018: Källor i C och L om samarbete med MP

Uppdaterad 2018-11-01 | Publicerad 2018-10-31

Moderaterna och Kristdemokraterna har dödförklarat en regeringsuppgörelse mellan Alliansen och Miljöpartiet.

Agerandet väcker ilska i de andra två borgerliga partierna.

– Att M och KD kategoriskt avvisar varje form av regering som inte kräver SD-stöd är anmärkningsvärt, säger en allianskälla.

Allianspartierna lyckades inte enas kring regeringsfrågan innan valdagen och den utdragna regeringsbildningen har inte gjort stämningen mellan de fyra bättre.

Ulf Kristersson, Annie Lööf, Jan Björklund och Ebba Busch Thor

Den 13 oktober meddelade både Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C) att deras partier skulle rösta mot sin egen statsministerkandidat, Ulf Kristersson (M), om han försökte bilda en smalare borgerlig regering. Orsaken var att C och L inte accepterar att en sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd.

Kristerssons idé om en så kallad ”3–2–1” regering som driver allianspolitik även om inte alla fyra partier ingår, gick därmed om intet – i alla fall för stunden.

C och L driver i stället på för en lösning över blockgränsen. Efter att Socialdemokraterna sagt tydligt nej till en sådan lösning har man i stället riktat in sig på en lösning där Alliansen och Miljöpartiet gör upp och regerar som största block i riksdagen.

”Dörren till Rosenbad är helt enkelt stängd”

Konstellationen var också en av de fyra som talmannen Andreas Norlén i går samlade på sitt kontor. Men efter mötet stod det klart att varken Moderaterna eller Kristdemokraterna tror på idén. Man dömer i stället ut den som helt död.

– Dörren till Rosenbad är helt enkelt stängd för en sådan regering, sa en källa till Aftonbladet efter mötet.

Orsaken som M/KD lyfter fram är framför allt att en blågrön regering inte skulle samla tillräckligt med mandat. Den skulle behöva släppas fram av S, V eller SD vilket man utesluter helt. Man är också mycket frågande till om MP ens är intresserade av ett sådant samarbete på riksplan.

Men de skarpa orden väcker ilska i övriga delar av Alliansen. Sedan tidigare har både Lööf och Björklund sagt att Ulf Kristersson under sin sonderingsrunda aldrig prövade spåret Alliansen plus MP fullt ut.

– Det är ett alternativ som bör granskas och prövas. Alliansen plus MP är inte kört i botten, sa Björklund tidigare i veckan.

Irritation inom C och L

Och inom C och L ser man nu de definitiva beskeden från M och KD som ett stort problem.

– Att samtalen nu kommit i gång över blockgränsen är bra, men att M och KD kategoriskt avvisar varje form av regering som inte kräver SD-stöd är anmärkningsvärt, säger en allianskälla.

Oenigheten inom Alliansen i regeringsfrågan menar källan beror på att partiledningarna i M och KD har alldeles för bråttom i ett mycket komplicerat läge.

– Att försöka stänga dörren redan efter första samtalet visar på att de inte har det tålamod som krävs för att hitta en lösning som stänger ute både V och SD från inflytande, säger en källa i Alliansen.

Men i M/KD-lägret känner man inte alls igen bilden som målas upp.

– Alla kan nog skriva under på att Alliansens förstahandsalternativ hela tiden varit en alliansregering med blocköverskridande överenskommelser med S, det sa S nej till. Andrahandsalternativet var en uppgörelse med MP vilket MP sagt nej till så pass många gånger nu att de flesta tappat räkningen, säger en källa.

Miljöpartiet har varit skeptiska mot ett blågrönt samarbete:

– Det är inget attraktivt förslag och skulle kräva Socialdemokraternas stöd. Jag kan inte se att det skulle hända, sa språkröret Isabella Lövin tidigare i veckan.