Wallström: Säg ifrån om sextrakasserierna i Muf, Kristersson

Uppdaterad 2018-08-08 | Publicerad 2018-08-06

Nu sätter Margot Wallström (S) press på moderatledaren Ulf Kristersson efter sexskandalen i Muf.

Hon kräver att han visar ledarskap – och säger ifrån på skarpen.

– Jag hoppas att det ska finnas en vuxen i rummet som markerar mot sådant här beteende, säger Wallström.

Sextrakasserier, mobbning och övergrepp. Flera medlemmar inom Moderata ungdomsförbundet, Muf, har berättat om problem inom organisationen. Enligt DN ska minst ett av fallen ha varit känt av både Muf:s ledning och Moderaterna, ändå ska få åtgärder ha vidtagits.

”Visa ledarskap”

Utrikesminister Margot Wallström har följt medias rapportering. Hon menar att det är ”förfärligt” det som avslöjats och att det nu är av största vikt att M går till botten med det inträffade.

– Man måste ta itu med det ordentligt, visa ledarskap och markera väldigt tydligt. Jag trodde kanske att man inte skulle se så mycket mer av det här efter hela Metoo-rörelsen, men det här finns tydligen kvar att hantera, säger hon.

– Vi får hoppas att finns någon vuxen i rummet som kan markera mot sådant här beteende.

Pressar Kristersson

När du säger ”vuxen i rummet”, betyder det att du tycker att Ulf Kristersson som myntade uttrycket ska säga något?

– Ja, man skulle nog önska sig det.

Vad bör han säga?

– Han måste bedöma situationen och ta reda på exakt vad som har hänt, men jag tror att det är jätteviktigt också att säga ifrån. Jag tycker att vi alla som politiska ledare har en skyldighet att säga ifrån mot den här typen av företeelser.

”Hög tid att ta itu med det”

Enligt Margot Wallström pekar medias rapportering på att sexskandalen har fått ”flyga under radarn” inom Muf och M alldeles för länge, utan att någon har agerat på allvar.

– Människor har försökt att rapportera och prata om det, men det har inte tagits itu med. Och då är det hög tid att göra det, säger hon.

Kan det förekomma sådant här även i ditt eget parti S och ungdomsförbundet SSU?

– Ja, det har det säkert gjort och det är lika viktigt här att man säger ifrån mot att sådant här förekommer.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa har tidigare sagt till DN att förbundet har brustit i sina rutiner. Bland annat stängdes en anklagad av från att delta i Muf:s aktiviteter, men beslutet följdes inte upp och personen kunde därför fortsätta att delta i partisammanhang.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson, men han avböjer enligt sin presstab att kommentera.

Anders Edholm, M:s vice partisekreterare, säger att det som rapporterats kring Muf är helt oacceptabelt.

– Alla medlemmar som söker sig till Muf ska känna sig trygga och säkra när de är aktiva i förbundet.

Han säger att partiet haft många samtal med ungdomsförbundet kring frågan.

– Vi beslutade i helgen att vi kommer att sammanföra Muf:s och partiets processer kring Metoo. Det betyder konkret att Muf kommer att informera oss om samtliga Metoo-relaterade fall som kommer in, så att vi får reda på det. Då undviker vi den här formen av informationsmissar som har skett i ett av de här fallen.

Edholm är kritisk till hur Muf agerat.

– Uppenbarligen har man inte skött det här. Det är oacceptabelt att det här har hänt. Men nu skärper både vi och Muf upp rutinerna och vi kommer att arbeta tätare tillsammans.

I spåren av Metoo kom det fram rapporter om fall i flera partier. Moderaterna inledde då ett arbete med att gå till botten med de fall som förekommit i partiet och även se över sin värdegrund.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!