Slopat bygglov för altaner och solceller

Uppdaterad 2018-03-21 | Publicerad 2017-03-15

Regeringen vill slopa kravet på bygglov för altaner och solceller.

Bostadsminister Peter Eriksson hoppas det leder till mindre krångel för kommunerna och att fler väljer grön energi.

– När man ökar frihetsgraden tar människor fler egna initiativ, säger han

Peter Eriksson (MP).

Regeringen beslutar på torsdag om att gå vidare med en rad förenklingar på bygglovsområdet. Sedan tidigare finns förslag om att slopa bygglov på balkonger, nu ska det även innefatta altaner, solceller och solfångare.

– Syftet är att se till så att kommunala handläggare får syssla med de viktigaste frågorna och att kommunernas begränsade resurser går till att snabbt få klart med bygglov till bostäder. Mindre frågor kan människor själva bestämma, säger bostadsminister Peter Eriksson (MP).

Olika regler

I dag ser reglerna olika ut i olika kommuner. Det finns heller ingen enhetlig definition av vad som räknas som altan, något som gör att vissa anläggningar kräver bygglov och andra inte.

– Vad det gäller solceller är jag rädd att det byråkratiska krånglet kan vara ett skäl till att man låter bli att investera. Är det enkelt och smidigt så tror jag fler är beredda att satsa, det kan bidra till en ökad produktion av förnybar energi i Sverige.

Finns det inte en poäng med att ha kvar bygglovet, så att byggandet görs korrekt?

– Det finns en poäng med det. Det blir större enhetlighet, vi har koll på att folk inte gör fel och så vidare. Men det finns också ett värde i att människor själva får ta ansvar. Min erfarenhet är att när när man ökar frihetsgranden lite grann så tar människor mer initiativ.

Förändring innan valet

– Men det kommer fortfarande finnas regler, till exempel att man inte utan tillstånd kan bygga precis vid grannens tomtgräns.

Boverket får nu i uppdrag av regeringen att ta fram ett färdigt förslag. Bostadsministern hoppas kunna ha ett skarpt förslag nästa år och genomföra förändringen innan valet 2018. Förslaget med balkonger, som Aftonbladet tidigare skrivit om, läggs fram genom en proposition till riksdagen i morgon.

LÄS OCKSÅ: Experterna: Så sköter du din altan
bäst