Regeringen sågar Migrationsverkets prognoser

Publicerad 2017-06-03

Regeringen anser att Migrationsverket gör för dåliga prognoser.

Nu ska en expertmyndighet granska varför träffsäkerheten inte är bättre.

– Migrationsverket behöver jobba med mer tillförlitliga prognoser. Det har slagit fel rejält några gånger, säger finansminister Magdalena Andersson.

Migrationsverket lämnar fyra gånger per år prognoser till regeringen om hur många asylsökande som väntas komma framöver. Men enligt regeringen är myndighetens prognoser inte tillräckligt tillförlitliga.

Nu får en expertmyndighet, Ekonomistyrningsverket, i uppdrag att granska prognoserna.

– Migrationsverket behöver jobba med mer tillförlitliga prognoser. Även om det naturligtvis är svårt att göra prognoser borde man kunna utveckla dem, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Hon tar som exempel prognosen i juli 2015, som blivit uppmärksammad eftersom Migrationsverket bedömde att antalet asylsökande skulle minska. Så blev det inte, 2015 blev i stället ett rekordår med totalt 163 000 asylsökande.

– Det har slagit fel rejält några gånger, säger Magdalena Andersson.

Vad får det för konsekvenser att prognoserna inte är tillräckligt tillförlitliga?

– Kostnaden för migrationen för 2015 och 2016 blev betydligt högre än vad vi hade räknat med. För att kunna göra bra planering är det viktigt att man har bra prognoser.

Hade regeringen agerat annorlunda om Migrationsverket hade haft mer träffsäkra prognoser?

– Det är en hypotetisk fråga, det går inte att svara på.

Regeringen har tidigare kritiserat Migrationsverket för att göra bristfälliga prognoser. I februari 2016 sa inrikesminister Anders Ygeman att prognoserna är värdelösa, ett ordval han senare backade ifrån.

Ekonomistyrningsverket ska lämna en rapport till regeringen i mars nästa år.

Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson välkomnar granskningen, även om han har svårt att se vad det skulle leda till.

– Jag vet faktiskt inte. Det kan mycket väl vara så att det finns förbättringar att göra. Men eftersom våra prognoser bygger på en rad antaganden som vi varken kan styra över eller egentligen göra något annat än en kvalificerad bedömning kring, så vore det intressant att se hur vi kan utveckla det. Jag har svårt att se det på rak arm.

Har du förståelse för att regeringen gör så här?

– Om jag hade varit finansminister hade jag också haft samma inställning, man vill ha ett så fullgott beräkningsunderlag som möjligt. Men det finns ingen in världen som kan leverera det utifrån det läget vi har i världen idag. Sedan finns det förmodligen alltid förbättringar som kan göras, men jag tror inte man ska överskatta dem.