Polisen: Därför ingriper vi inte mot nazisterna

Publicerad 2018-07-06

Fotbollshuliganer och stenkastande ungdomar i förorter kan köras bort för att de stör ordningen.

Men inte nazister som skrämmer besökare i Almedalen.

Förklaringen är att mötena på Gotland har ett betydligt starkare grundlagsskydd, enligt polisen.

– För att avbryta en allmän sammankomst krävs i det närmaste våldsamt upplopp, säger Tomas Granlund, yttre förundersökningsledare.

Många besökare på politikerveckan i Almedalen, Gotland, har ifrågasatt varför polisen inte ingriper kraftigare mot nazistiska NMR.

Organisationen har till exempel skanderat ”folkförrädare” under Annie Lööfs tal, knuffat ned en kvinna vid Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält och marscherat förbi Stefan Löfvens tal i Almedalsparken med tyrrunor på grönvita fanor.

Åtgärder som att köra bort nazisterna från Visby, så som tidigare gjorts med fotbollshuliganer och stenkastande ungdomar i förorten, har efterlysts.

Kan inte köras bort

Poliskommissarie Tomas Granlund, som är yttre förundersökningsledare i Almedalen, menar att man måste skilja på dessa saker.

– Vad gäller fotbollssupportrar, ungdomsgäng och stökiga händelser rent allmänt så kan man avvisa eller avlägsna, köra bort, den folksamlingen. Men den lagen gäller inte allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar, som här i Almedalen, så den går inte att använda nu, säger han.

Enligt Granlund omfattas Almedalen av ett betydligt starkare grundlagsskydd än till exempel ordningsstörning.

– Almedalen och demonstrationerna är allmänna sammankomster och de har ett starkare grundlagsskydd. För att avbryta en sådan så ska det vara något som kallas ”svårare oordning” och det är en definition som domstolar har menat är näst intill våldsamma upplopp, så polisen har ingen som helst möjlighet att ingripa.

Tomas Granlund framhåller dock att polisen ”självklart” ingriper och lagför enskilda personer som begår brott eller stör ordningen.

”Får uttrycka sina åsikter”

När det kommer till att NMR har stört ordningen vid Lööfs tal och marscherat genom parken med fanor under Löfvens framträdande skyddas nazisterna av rätten att tala fritt.

– Svensk lagstiftning talar om att man får uttrycka sina åsikter.

Lagen reglerar att den som kommer till en allmän sammankomst, som till exempel ett tal i Almedalsparken, har rätt att uttrycka sig både för och emot den som talar, menar poliskommissarien.

Även fanor och banderoller med budskap är tillåtna, så länge dessa visas upp inom området för tillställningen och inte omfattas av hetslagstiftningen.

NMR inte förbjudet

NMR är i sig inte en förbjuden organisation och inte heller de åsikter som personerna som ingår i organisationen har.

– Däremot är det så att många personer med extrema åsikter, när de ger uttryck för sina åsikter så begår de ett brott. Exempelvis om man har en högerextrem åsikt och skriker ”hell seger” och gör en liknande rörelse som att heila, då begår man ett brott. Och då ingriper polisen naturligtvis mot den personen.

Enligt Tomas Granlund har polisen ingripit mot enskilda personer flera gånger under Almedalsveckan. Det handlar till exempel om misstankar om misshandel och som nu utreds.

Ingripandena rör såväl nazister som deras meningsmotståndare, säger han.

Välkommet med lagöversyn

Löfven sa i går att han vill utreda om det krävs lagförändringar i frågan.

Tomas Granlund menar att det är välkommet med en översyn, men att dessa frågor är mycket svåra, då de rör vår rätt att utrycka oss.

Han menar dock att många poliser skulle vilja se en utvidgad lagstiftning när det kommer till att skrämma människor, så som nazister, kriminella gäng och terrororganisationer gör.

– Det är klart att många inom polisen skulle välkomna en lag som kan leda till att så kallade förtäckta hot blir brottsligt, men det kommer vara ypperligt svårt att skriva en sådan lag.

Besvikna på Annie Lööf

Många poliser har enligt Tomas Granlund tagit illa vid sig av uttalanden om hur de sköter sitt jobb.

– Det är många, många poliser som är fruktansvärt besvikna på exempelvis Annie Lööfs uttalande att det är polisens fel. Det visar hur otroligt okunnig man är på de här områdena när man beskyller polisen som följer och upprätthåller svensk grundlag, att det är vårt fel att NMR är i Almedalen, säger han.

– Det är ju politikerna som har gjort lagarna och som har makt att ändra på dem om de inte tycker de är rätt.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!