M-kravet för att kommunerna ska få pengar

Uppdaterad 2018-08-15 | Publicerad 2018-08-09

Moderaterna vill straffa kommuner som inte sköter sig.

De som betalar ut för mycket bidrag och inte har tillräckligt bra svenskundervisning för invandrare ska få mindre pengar från staten.

– Vi vill inte bara lägga in pengarna i svarta hål, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Finansminister Magdalena Andersson (S) ger dock tummen ned.

På en presskonferens i dag meddelade M-topparna Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson att man under nästa mandatperiod vill att staten ska betala ut mer pengar till kommunerna för att trygga välfärden framöver.

Totalt är målet att man inom några år ska vara uppe i 20 miljarder per år som delas ut, lika mycket som regeringen föreslagit. Det är pengar som kommunerna är fria att använda hur det vill.

– Kommunerna behöver mer pengar, det är ingen tvekan om det. Vi har en demografisk situation där vi alla blir äldre och vi har en enorm integrationsuppgift. Allt det här kräver pengar, säger Ulf Kristersson.

Men samtidigt slog Kristersson och Svantesson fast att hälften av pengarna, 10 miljarder, ska villkoras. Kommuner som inte sköter sig ska straffas.

Vill ställa krav på kommuner

Kraven på kommunerna är att genomföra åtgärder för att minska bidragskostnader och stärka språkundervisning.

– Vi vill inte bara lägga in pengarna i svarta hål. Därför ställer vi krav på kommunerna att göra rätt, att de bidrar till reformarbetet och sänker bidragskostnaderna och ser till att fler människor lär sig svenska snabbt, säger Kristersson.

Han säger att en del kommuner i dag gör ett fantastiskt arbete medan andra brister. På presskonferensen pekades Solna och Växjö ut som förebilder, medan Malmö fick personifiera det svarta fåret.

– En del kommuner ställer tydliga krav på motprestation på människor som får socialbidrag för att de är arbetslösa. Andra kommuner betalar passivt ut bidrag som skulle kunna mötas med tydligare krav. En del kommuner är duktiga på att lära människor som har kommit till Sverige svenska, andra har mycket sämre resultat, säger Kristersson.

”Ett skäl att göra ännu mer”

Han medgav dock att förutsättningarna för kommuner runt om i Sverige är olika. Vissa har hög arbetslöshet och har tagit emot många nyanlända, medan situationen är helt olika på andra ställen.

– Så är det, men det är snarare ett skäl att göra ännu mer. Tar man en kommun som Malmö, jag har stor respekt för att de har mött stora problem med väldigt hög inströmning av nyanlända, men då ska man göra ännu mer och inte betala ut ännu mer bidrag. Där problemen är som störst där är reformbehoven som allra störst. Många kommuner förstår det.

Samtidigt som Moderaterna utlovar miljardsatsningar vill man också sänka skatterna under kommande mandatperiod. Helt logiskt, menar Kristersson.

– Om fler människor arbetar blir fler skattebetalare. Om fler inser att det lönar sig mer att arbeta, kommer fler att vilja jobba lite mera. Vi har i dag världens högsta beskattning av låga inkomster, det är inte hållbart när många ska komma in och få sitt första arbete.

– Vi finansierar alla våra skattesänkningar fullt ut, samtidigt som vi vill prioritera statens mest grundläggande uppgifter.

Hård kritik

Finansminister Magdalena Andersson (S) är mycket kritisk till förslaget att villkora delar av statsbidragen till kommunerna.

– Det är ett sätt att säkra statsbidragen till rika moderatkommuner och att göra det väldigt osäkert för glesbygdskommuner och andra kommuner runt om i hela Sverige. Tänk till exempel en mindre ort där fabriken lägger ned, då skulle man inte bara drabbas av ökade kostnader för försörjningsstöd och minskade skatteintäkter, man skulle också bli av med statsbidrag.

– Det skulle leda till stora nedskärningar, det här är verkligen moderat classic. Moderata storstadskommuner ska få pengar, mindre kommuner i glesbygd som har det tufft, ska inte få det.

Hon håller däremot med Moderaterna om att vissa kommuner kan göra mer när det gäller språkundervisning och hur man hanterar försörjningsstödet.

– Men att dra undan mattan för de som har det tufft kan väl knappast vara vägen framåt, säger Magdalena Andersson.