M-förslaget: 28 miljarder i sänkt skatt

Publicerad 2017-10-05

Sänkt skatt för de som arbetar, stora satsningar på polis och kortare vårdköer.

Samt mindre pengar till de som inte jobbar.

Det är huvuddragen i det budgetalternativ som Moderaterna presenterar i dag.

– Det lönar sig för dåligt att gå från bidragsberoende till arbete i Sverige., säger Elisabeth Svantesson, ekonomisk-politisk talesperson (M).

”Vi har den största skattereformen sen 2007”, säger Ulf Kristersson.

Sänkta skatter för vanliga löntagare, 19 miljarder för att korta vårdköerna och buffertar inför nästa kris. Det satsar Moderaterna på i sin budget för 2018.

– Vi har den största skattereformen sen 2007. Den största bidragsreformen sen 1980. Den största satsningen på statens grundläggande funktioner på 20 år – det finns i den här budgeten, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

22 miljarder i nytt jobbskatteavdrag

Moderaterna föreslår både ett nytt jobbskatteavdrag och en höjd brytpunkt för när man betalar statlig inkomstskatt.

– Vi gör en mycket stor skattesänkning. Det handlar om 22 miljarder i ett sjätte jobbskatteavdrag. Dessutom höjd brytpunkt på statlig skatt, säger Elisabeth Svantesson, nyvald ekonomisk-politisk talesperson.

Sammanlagt uppgår skattesänkningen på arbete till 28 miljarder. Samtidigt vill man bland annat införa ett bidragstak för de som inte jobbar.

M vill, precis som regeringen, sänka skatten för pensionärer. Man säger också ja till förslaget om höjt barnbidrag. Men Moderaterna vill även sänka skattetrycket för äldre som fortsätter att jobba.

Dessutom vill partiet satsa stort på polisen, övriga rättskedjan och på att korta vårdköerna. Även integrationen får stort utrymme i Moderaternas skuggbudget.

Elisabeth Svantesson säger att det bärande temat i budgeten är den fokuserar på de som arbetar, har arbetat eller vill arbeta. Hon säger att man prioriterar på det som är viktigt medan regeringen strösslar pengar lite överallt.

– Men det är också en budget som prioriterar för att lösa de problem som Sverige har.

Varför vill ni gå fram med ett sjätte jobbskatteavdrag?

– Det är särskilt riktat mot de med lägst inkomster. Det lönar sig för dåligt att gå från bidragsberoende till arbete i Sverige.

Hur ska de här skattesänkningarna betalas?

– Dels så finns det ett reformutrymme, men vi omprioriterar också genom en stor bidragsreform, genom att skära ned i arbetsmarknadspolitiken.

”Ska bli lättare att komma i arbete”

Ni säger att medelinkomsttagaren är de stora vinnarna i budgeten. Vad händer med de som inte har arbete?

– Den här budgeten fokuserar just på reformer som göra det enklare att få ett arbete. Arbetsförmedlingen behöver läggas ned och en ny myndighet behöver komma till. Men vi behöver också fler reformer för jobb, till exempel inträdesjobb, förändrat Rut-avdrag och förenklade lönestöd. Det ska bli lättare att komma i arbete.

Blir det tal om sänkta ersättningar och bidrag?

– Vi vill korta aktivitetsstödet, korta a-kassan med en månad. Det är bland annat så vi vill finansiera den här budgeten.

Precis som övriga Allianspartier har M ett reformutrymme för nästa år på cirka 30 miljarder kronor, 10 miljarder mindre än regeringen.

Får kritik från regeringen

Finansminister Magdalena Andersson (S) är inte alls imponerad av M:s budgetalternativ.

– Det är tydligt att vi har skiljelinjer i svensk politik. Från regeringen vill vi satsa på den svenska modellen och stärka välfärden. Moderaterna vill skära ned på nästan vartenda välfärdsområde. De pengarna vill de använda till att sänka skatten för höginkomsttagare för sådana som mig och Ulf Kristersson, säger hon.

Hon tror inte, som M, att sänkta skatter får folk att jobba mer.

– Vi har prövat den politiken under åtta år. Resultatet blev stora underskott i statsfinanserna och stora revor i välfärden.


SE OCKSÅ: NYHETERNA I REGERINGENS BUDGETFÖRSLAG

Så vill S, MP och V disponera skattebetalarnas pengar 2018.