Regeringen lovar mer pengar till välfärden

Uppdaterad 2020-01-21 | Publicerad 2020-01-20

Oppositionen kräver mer pengar till välfärden.

Nu kommer regeringens svar: fem miljarder kronor extra till kommuner och regioner.

– I en del av Sverige kan man stoppa uppsägningar, i andra kan man anställa fler i äldreomsorgen eller bygga en ny förskola, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Regeringen pressas från höger och vänster om mer pengar till välfärden.

Om pengarna inte kommer hotar Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna med att köra över regeringen i riksdagen.

I dag presenterade S, MP, C och L en satsning både på välfärden och tryggheten.

Fem nya så kallade välfärdsmiljarder utlovas i år utöver de fem miljarder som fanns med i årets budget. Detta för att ”stärka kommunsektorn och trygga medborgarnas tillgång till en bra vård, skola och omsorg”.

Pengarna kommer att finnas med i vårändringsbudgeten, som läggs fram för riksdagen den 15 april.

– Vi har jobbat ett tid på Finansdepartementet med att se om det krävs mer resurser. Stefan Löfven påpekade så tidigt som i november att det troligen behövs mer pengar, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Fem nya miljarder

Oppositionen vill alltså att pengarna ska komma tidigare. Men enligt Andersson är det beskedet om att pengarna kommer, och hur mycket, som är det viktiga.

– Att beskedet kommer i dag beror på att oppositionen hotar med att riva sönder den ordnade budgetprocessen. Det vore olyckligt. För att långsiktigt finansiera välfärden behöver vi ordning och reda i statsfinanserna.

Kraven från oppositionen om mer pengar till välfärden har riktats till regeringen den senaste veckan. Vänsterpartiet kräver 10 miljarder kronor extra, Moderaterna 3 miljarder extra (samt 2,6 miljarder till polis och rättsväsende) och Kristdemokraterna 6,7 miljarder extra.

I en intervju med Aftonbladet i oktober öppnade Stefan Löfven för att tillsätta mer pengar till välfärden.

”Mer pengar krävs”

De andra partierna i riksdagen har inlett förhandlingar om att försöka gå fram med en extra budget för att skynda på processen. Flera partier kräver mer pengar än vad regeringen presenterade.

Och Ebba Busch Thor (KD) var inte nöjd.

– Det är självklart en bit på vägen, men det räcker inte. VI kan återigen konstatera att det är vi som opposition som driver regeringen och framför allt S framför oss när det kommer till välfärdsfrågorna. De är inte kapabla på att komma med dessa besked i tid och jag litar inte på dem, säger hon till Aftonbladet.

Han berättar att hon haft kontakt med partiledarna för V, M och KD under helgen.

– Jag uppfattar att det finns en stark enighet, det behöver komma fram ett skarpt alternativ. KD:s ingång är att vi ska hitta betydligt mer pengar än detta.

Inte heller Jonas Sjöstedt (V) tyckte dagens besked räcker.

”Det innebär mindre nedskärningar än planerat, men det räcker inte för att klara välfärden. Mer pengar krävs.”, skriver han på Twitter.

M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson skriver på Twitter att hennes parti har pressat regeringen till att göra tillskott till välfärden. Men även fast regeringen gått fram med mer pengar än vad M krävt är man inte nöjda.

”Det behövs också mer resurser här och nu. Därför fortsätter vi förhandlingarna om en extrabudget”, skriver hon.

Oppositionspartierna är dock inte överens hur de skulle betala för en extra välfärdssatsning.

Regeringen lägger också pengar på tryggheten. Bland annat så får Domstolsväsendet får 400 miljoner kronor, av dem ska 180 miljoner gå till Migrationsdomstolarna.

PODD Experten: Så blir det politiska året 2020

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Finansminister Magdalena Andersson (S).

ANNONS