Hämndplanen: Så ska de köra över LO-ledningen

Publicerad 2019-12-18

LO förhandlar vidare om anställningstryggheten med Svenskt Näringsliv trots att flera förbund hoppat av.

Nu planerar avhopparna en hämndplan för att tvinga fram en reträtt på LO-kongressen.

– Finns en majoritet på kongressen är det den som bestämmer. Och i dag finns en klar majoritet, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

LO-kongressen i juni kan bli en konfliktfylld tillställning.

Den senaste tiden har facket skakats av intern splittring. Bråket grundar sig i de förhandlingar om hur lagen om anställningsskydd ska göras om som man fört med Svenskt Näringsliv och PTK.

Om parterna inte enas om ”modernare” regler kommer politikerna att bestämma hur de ska se ut. Det slås fast i Januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Fem av de 14 LO-förbunden har sagt att man inte längre har förtroende för LO-ledningen i frågan. De som hoppat av är Kommunal, Seko, Målarna, Fastighets och Byggnads. Pappers ställde sig utanför förhandlingarna redan från början.

Avhopparna anklagar LO-ledningen för att ha förhandlat i hemlighet och vara beredda att sälja ut anställningstryggheten för vanligt folk.

Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Kan bli strid på kongressen

Förbunden anser att ledningen öppnat för att slopa att det ska krävas ”saklig grund” vid uppsägning, vilket skulle göra det lättare att göra sig av med anställda. Man hänvisar till ett dokument som läckt från förhandlingarna.

När LO:s styrelse träffades under måndagen beslutade man att förhandlingarna ska fortsätta, trots den interna splittringen, men efter vårens avtalsrörelse.

Flera av de kritiska förbunden planerar nu i stället att försöka sätta käppar i hjulet på LO-kongressen, där man även ska välja en ny ordförande efter avgående Karl-Petter Thorwaldsson.

Målet är att samla stöd för en motion som hindrar fackliga eftergifter på flera punkter, bland annat den om ”saklig grund”.

Johan Lindholm, ordförande i Byggnads, tror att planerna kommer att lyckas.

– Finns en majoritet så är det den som bestämmer. Och i dag finns en klar majoritet.

Han säger att han känner sig trygg med att Byggnads lämnat förhandlingarna. Skulden för turbulensen lägger han på Centerpartiet och Liberalerna.

– När politiken tvingar oss att förhandla under galgen på det här sättet så äventyras hela den svenska modellen. Det tjänar ingen på, säger han.

Enligt vad Aftonbladet erfar har arbetet med att skriva och få in motionen i tid inför kongressen redan inletts.

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande, talar om de interna striderna inom förbundet.

Kan bli problem för Löfven

LO:s styrelse har godkänt en ny skrivelse om vad man ska förhandla om som man kommit överens om med Svenskt Näringsliv och PTK. Innehållet har dock inte offentliggjorts ännu.

– Nu finns en färdig överenskommelse med arbetsgivarna om var vi står när förhandlingarna ajourneras inför avtalsrörelsen, och vad vi ska diskutera när de återupptas, har Karl-Petter Thorwaldsson sagt till Arbetet.

Den nya texten har dock inte gjort de kritiska förbunden nöjda.

I LO:s styrelse är de som stödjer fortsatta LAS-förhandlingar i majoritet. Men de fem förbunden som hoppat av företräder fler medlemmar och väntas därmed kunna samla en majoritet på kongressen.

De fackliga konflikterna kan också komma att skapa problem för Stefan Löfven och hans regering. Vänsterpartiet har nämligen hotat med att försöka fälla regeringen om det kommer ny lagstiftning kring arbetsrätten som man uppfattar som mer gynnsam för arbetsgivarna.