S-smockan mot MP: ”Kuckelurar med Alliansen”

Miljöpartiet förhandlar med Alliansen i Stockholm

Publicerad 2018-10-01

Miljöpartiet har inlett förhandlingar med Alliansen om att tillsammans ta över styret i Stockholm.

De grönas agerande får hård kritik från Socialdemokraterna.

– Det är olyckligt, jag tolkar valresultatet som att väljarna vill ha ett fortsatt progressivt Stockholm, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S).

Trots att det på söndag gått en månad sedan valet är det fortfarande oklart hur Sveriges nästa regering ska se ut. Detsamma gäller styret i många kommuner, landsting och regioner runt om i Sverige.

Aftonbladet har tidigare rapporterat om hur Socialdemokraterna, trots att man gjorde bättre val än väntat i storstäderna, riskerar att förlora makten i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Under måndagen stod det klart att partiet åkt på ett nytt bakslag i Stockholms stad, som man styrt tillsammans med Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ under förra mandatperioden.

Men i och med valet förlorade koalitionen sin majoritet, även om man fortfarande är största block. Och nu står det klart att MP, som tappade rejält i Stockholm, inlett förhandlingar med Alliansen för att bilda ett nytt, blågrönt styre som skulle få en majoritet.

”Det enda rimliga”

Det skulle innebära att Anna König Jerlmyr (M) skulle bli finansborgarråd, trots att hennes parti tappade stort i kommunvalet i huvudstaden.

I en intervju med Dagens Nyheter säger MP-toppen Daniel Helldén att hans parti helst skulle vilja bilda ett mittenstyre, men att de andra partierna stängt den dörren.

För att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande ser han detta som den bästa lösningen.

– MP har ansett att ett mittenblock är det enda rimliga, men nu har både S, L och C stängt dörren till ett mittenblock, så det är helt låst. Därför kommer vi att inleda samtal med Alliansen om ett grönblått styre, säger Helldén till DN.

Karin Wanngård, finansborgarråd (S), beklagar beskedet.

– Jag är inte förvånad. Jag förstod redan dagen efter valet att Daniel Helldén och MP hade kuckelurat med Alliansen och ville förhandla med dem. Det är olyckligt, jag tolkar valresultatet som att väljarna vill ha ett fortsatt progressivt Stockholm och jag känner att vi skulle kunna fortsätta, säger hon till Aftonbladet.

”Vi ser gärna en mittenlösning”

S i Stockholm har dock inte gett upp hoppet om att fortsätta styra.

– Absolut inte, vi måste se vad det här mynnar ut i. Jag har ingen dörr stängd över huvud taget. Vi ser gärna en mittenlösning tillsammans med L, C och MP, det skulle vara en väg framåt. Men det bygger på att Alliansen är beredda att gå vidare som fyra enskilda partier.

– Vi ser också att vi skulle kunna styra Stockholm i minoritet, tillsammans med V, MP och Fi. Det är grundbulten i politik, att kunna förhandla, det måste man kunna göra både i minoritet eller i majoritet.

Hon tror att MP och Helldén väljer fel väg.

– Det är lustigt att han tror att det skulle vara lättare att sätta sig i en högerallians än att styra med en minoritet som i enskilda frågor diskuterar med andra partier. Vi vet att MP fick stödröster från S och V för att klara sig kvar i riksdagen, men också i Stockholm. Vi vet också att MP-väljare helst vill se ett rödgrönt styre. Man måste gå i takt med sina väljare än att se lite längre än bara en mandatperiod. Vad händer 2022, om de sätter sig i knäet på Alliansen.

Moderaterna i Stockholm har välkomnat MP:s beslut att inleda förhandlingar med Alliansen.

M och MP driver helt olika politik i flera frågor, bland annat när det gäller Östlig förbindelse, den sista sträckan av en ringled runt Stockholm.