Ulf Kristersson: ”Lika allvarligt idag som under 1990-talet”

Publicerad 2018-08-20

Gängvåldet och bilbränderna är lika stort problem som den ekonomiska krisen på 1990-talet.

Det säger M-ledaren Ulf Kristersson till brittiska Financial Times.

Sverige betalar idag priset för ”20 år av väldigt misslyckad integrationspolitik”, säger han till tidningen.

I intervjun säger Ulf Kristersson (M) att svenskarna har förlorat tron på staten och att både vänster- och högerregeringar har misslyckats med integrationen.

Financial Times konstaterar att förra veckans bilbränder i Västsverige gjorde att brottsligheten återigen hamnade högt på den politiska dagordningen under valrörelsen.

Problemen är lika allvariga som den ekonomiska krisen på 1990-talet, då styrräntan under en dag hade höjts till 500 procent, enligt M-ledaren.

– Det är svårt för att det denna gång inte handlar om pengar eller tid. Förtroendet för politiska partier och politiken att handskas med problemen är mindre idag än det var på 1990-talet, säger Kristersson.

”Skyll inte på väljarna”

Nu är det upp till politikerna själva att återvinna väljarnas förtroende, enligt Kristersson.

Som lyfter fram sitt partis löfte om 10 000 fler poliser, längre fängelsestraff och avskaffandet av ungdomsrabatten för dömda brottslingar.

– När väljarna är missnöjda, skyll inte på dem. Vår skyldighet är att visa staten är kapabel att göra det som väljarna vill att den ska göra. Men just nu visar vi att politiken inte gör det den borde göra, säger Ulf Kristersson till FT.com.