S vill höja pensionerna med 1000 kronor i månaden

Publicerad 2018-07-05

ROMA. Socialdemokraterna vill höja pensionerna – med cirka tusen kronor per månad.

Men det kräver att andra partier säger ja och att fler jobbar längre.

– Du ska ha en ekonomisk trygghet också när du har slutat att arbeta, säger statsminister Stefan Löfven.

Nyligen lovade S att sänka skatten för pensionärerna. Under sitt första maj tal lovade statsminister Stefan Löfven 600 kronor mer i plånboken för en genomsnittlig pensionär.

Och i dag presenterade Löfven och finansminister Magdalena Andersson ytterligare förslag som ska ge pensionärer mer pengar i plånboken.

70 procent av lönen

Socialdemokraterna lovar att driva en höjning av de så kallade pensionsavgifterna i pensionsgruppen i riksdagen, som består av S, de fyra borgerliga partierna och Miljöpartiet.

Målet är att den samlade pensionen för "vanliga löntagare" på sikt ska motsvara 70 procent av slutlönen.

Höjningen skulle enligt Socialdemokraterna på sikt ge en höjning av den allmänna pensionen med 1 000 kronor i månaden för en genomsnittspensionär, tillsammans med de förstärkningar som riksdagens pensionsgrupp redan har kommit överens om.

Rättvisefråga

Men om övriga partier säger nej så riskerar löftet att frysa inne.

– Vi kommer att driva detta, då får väl de partier som när mot det i sin tur argumentera för hur låga pensionerna kan bli, det här är ett oerhört viktigt rättvisekrav, säger Löfven.

– Det är klart, de som har höga löner och är förmögna har ju råd att köpa sig sina egna försäkringar. Men de som har låga löner har inte råd med det, så det här är ett samhälleligt ansvar.

Höjningen förutsätter dock att fler jobbar längre framöver. Hur länge ville dock inte Stefan Löfven eller Magdalena Andersson precisera.

Fredrik Reinfeldt och Ulf Kristersson har tidigare pratat om 75 år, är det dit ni också vill?

– Nej, vi har en uppgörelse i pensionsgruppen om att vi successivt höjer pensionsåldern, men 75 finns inte på dagordningen, säger Löfven.

Men det lär att ta flera decennier innan ökningen syns i plånboken.

– Det kommer att dröja tills de som är yngre i dag, i 20- och 30-årsåldern, kommer i pensionsåldern, sa Magdalena Andersson, på pressträffen.

Kostar 15 miljarder kronor

Arbetsgivarna tvingas betala de 15 miljarder kronor som höjningen av åldersavgiften väntas kosta.

– Utrymmet finns inte att ta pengar ur statskassan. Vi måste betala för skolor och äldreboenden, säger Magdalena Andersson utan att svara på frågan om hon förankrat förslaget hos arbetsgivarna.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!