Wallström markerar mot ryskt beslut om hustrumisshandel

Uppdaterad 2017-02-12 | Publicerad 2017-02-09

FALUN. Hustrumisshandel blir snart lagligt i Ryssland.

Margot Wallström (S), som snart ska besöka landet, kommer att ta upp frågan under mötet med sin ryska motpart.

– Det är ett stort problem, inte bara i Ryssland utan överallt, att kvinnor blir ihjälslagna och det är ofta i hemmet. Jag vill veta hur man ser på det, säger hon.

Nyligen röstade den ryska duman igenom ett förslag som innebär att våld i hemmet ska avkriminaliseras. Det betyder att hustrumisshandel snart kan vara lagligt i Ryssland. Lagen kommer att ändras från misshandel till ett ”administrativt brott”

Den som slår sin hustru, eller ett barn, kommer att få böta ungefär lika mycket som den som kört för fort, eller dömas till upp till 15 dagars fängelse.

I går stod det klart att Sveriges utrikesminister Margot Wallström åker till Moskva den 21 februari för ett möte med sin ryska motsvarighet, Sergej Lavrov.

I samband med dagens regeringssammanträde, som flyttats till Falun på grund av Stefan Löfvens Sverigeturné, fick Aftonbladet en intervju med Wallström om den kommande resan till Ryssland.

Och ministern är tydlig med att frågan om hustrumisshandel kommer stå på agendan under mötet med Lavrov.

– Jag tänker fråga hur de resonerar kring det där, det är väldigt intressant. Jag sa på ett möte häromdagen att det är märkligt med de mäktiga männen som har tillträtt nu på olika håll i världen, att det är kvinnor som de är mest rädda för.

Nyligen stod det klart att USA:s president Donald Trump, som ett av sina första beslut, beslutat att stoppa federalt stöd till organisationer som stödjer abort. Wallström ser en global trend – att män med makt är rädda för kvinnor.

– Det måste vara den enda anledningen till att man börjar med att stifta lagar som på olika sätt kontrollerar kvinnors kroppar, hur de klär sig eller kvinnors roll i samhället, Det måste vara en stor rädsla. Det ska bli intressant att höra vad ryssarna säger och hur de förklarar det. Det här är ett steg bakåt, säger hon.

Frågan om våld mot kvinnor ser hon som ett enormt problem världen över.

– Det är ett stort problem, inte bara i Ryssland utan överallt, att kvinnor blir ihjälslagna och det är ofta i hemmet. Jag vill veta hur man ser på det. Ska inte starka ryska kvinnor kunna vända sig till rättsväsendet för att få hjälp?

Vad har du annars för förväntningar på mötet med Lavrov?

– Jag tycker att det är på tiden att vi får prata direkt med varandra och hoppas att vi ska kunna ha en respektfull dialog. Det är viktigt i det här läget. Vi uttalar oss om varandra hela tiden och nu är det dags att vi kan ses öga mot öga. Jag har ju träffat Lavrov tidigare, precis när jag hade tillträtt. Men det har runnit en hel del vatten under broarna sedan dess. Vi har mycket att prata om, bland annat säkerhetsläget i Ukraina och Rysslands roll i olika konflikter runt om i världen.

Hur beskriver du relationen mellan Sverige och Ryssland?

– Det har varit frostigt och den är fortfarande inte perfekt. Men det här är ett viktigt steg. Vi har sagt hela tiden att vi måste tänka på både kort och lång sikt om hur vi ska bygga en relation som också innebär kontakter folk till folk och sådant som är viktigt om landet ska utvecklas i demokratisk riktning. Och vi måste vara rädda om de arenor och plattformar som vi har för konstruktiva samtal och lösa konkreta problem.