Skillnaden mellan blocken växer – L under spärren

Publicerad 2017-09-09

De rödgröna befäster sitt grepp om opinionen, visar en ny undersökning från Aftonbladet/Inizio.

Skillnaden mellan blocken är nu 1,7 procentenheter – den största sedan våren 2015.

Liberalerna tappar och ligger under fyraprocentsspärren, enligt mätningen.

Rörelserna är förhållandevis små i Aftonbladet/Inizios septembermätning.

Bland de tre största partierna går Moderaterna fram en halv procentenhet till 16,5 procent, medan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ligger i princip stilla på 28,8 respektive 19,9 procent.

De större förändringarna finns bland de mindre partierna.

Miljöpartiet, som länge dragits med usla opinionssiffror, tar ett rejält kliv uppåt och når 3,5 procent – en ökning med 0,9 procentenheter.

– Uppgången kan mycket väl ha med uppmärksamheten kring orkanen Harvey att göra, att klimatfrågan har hamnat i fokus, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.

Under riksdagsspärren

Liberalerna går åt motsatt håll och noteras för 3,6 procent, en minskning med 0,5 procentenheter.

– Liberalerna är ett parti med väldigt stor rörlighet och de har tappat jättemycket till Centerpartiet. Den här striden med Birgitta Ohlsson gör det svajigt. Jan Björklund kommer  att bli omvald, men det blir en osäkerhet vad partiet står för. Har man en partiledarstrid så är det naturligtvis svårt att prata politik.

Samtidigt tror Karin Nelsson att ett ökat försvarsintresse kan gynna Liberalerna.

– Så fort det handlar om försvarsfrågor så brukar det vara positivt för L, så under den här Auroraövningen skulle vi kunna se en uppgång.

”Alliansen har problem”

Skillnaden mellan blocken är nu 1,7 procentenheter i de rödgrönas favör. Det är den största differensen mellan blocken sedan april 2015.

Alliansen har problem. När jag tittar på alla andra opinionsundersökningar vi gör, från sakfrågor till regeringsalternativ, då faller ju C och L åt ett håll och M och KD åt ett annat. Det blir en utmaning att hålla ihop Alliansen, säger Karin Nelsson.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!