Finansministern skärper tonen mot direktörer som planerar utdelningar

Uppdaterad 2020-04-02 | Publicerad 2020-03-25

Nu skärper finansminister Magdalena Andersson (S) tonen mot landets direktörer.

Hon hotar med hårdare lagstiftning – om bolagen går vidare med stora utdelningar samtidigt som staten pumpar in pengar i verksamheterna.

– Syftet är att rädda svenska jobb, inte direktörers utdelningar, säger Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson (S).

Svenska företag slåss för sin överlevnad just nu. Coronautbrottet har fått bolag att vackla och krispaketen från regeringen har avlöst varandra.

En av de åtgärder som har presenterats handlar om korttidspermitteringar, där anställda kan gå ned i arbetstid och behålla nästan hela lönen. Staten står för en stor del av företagens lönekostnader.

”Sticker i ögonen”

Parallellt med detta har det kommit signaler om bolag som trots krisen tänker gå vidare med planerade aktieutdelningar med stora belopp.

Magdalena Andersson är mycket upprörd och slår fast att ”det sticker i ögonen”.

– Det är mycket olämpligt att direktörer som kräver att skattebetalarna ska stå för stora belopp rakt in i företagen samtidigt sitter och planerar för utdelningar och bonusar, säger hon.

Hotar med lagstiftning

Om det visar sig att man går vidare med planerna framhåller Magdalena Andersson att hon inte kommer tveka att dra åt tumskruvarna.

– Vi har velat ha ett så enkelt regelverk som möjligt för att göra det möjligt även för småföretag att snabbt kunna sätta sig in och ta del av det. Men det är klart, om det blir så att det används på ett sånt sätt att man har en korttidspermittering samtidigt som man delar ut stora belopp i utdelningar till aktieägarna, ja då tvekar jag inte att se över lagstiftningen.

Syftet med regeringens räddningspaket har aldrig varit att säkra direktörers bonusar och utdelningar, poängterar finansministern.

– Det är att rädda svenska jobb.

Kristersson och Busch är kritiska

Flera andra politiska företrädare har tidigare varit inne på samma linje. Bland dessa finns Ebba Busch (KD) och Ulf Kristersson (M).

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har uttalat kritik.

– Vi kan ju inte privatisera tidigare överskott och förstatliga nuvarande underskott. Det är ju helt orimligt, sa han i går till TT.

Samtidigt pågår nu intensiva förhandlingar mellan regeringen och samarbetspartierna C och L.

Enligt vad Aftonbladet erfar är diskussionerna nu i mål och ska presenteras under sen eftermiddag eller kväll.

Målet är att presentera en ny extra ändringsbudget som innehåller krisåtgärder.

– Vi jobbar med att försöka lindra den här krisen. Men det är viktigt att säga att det här kommer att påverka alla och det är också viktigt att alla är med och bidrar så gott man kan. Också de som nu sitter och funderar på utdelningar och bonusar. Det är ju inte hårfrisörskan på hörnet, hon sitter och funderar på hur hon ska överleva, säger Magdalena Andersson.

PODD Corona - därför har pandemin utvecklats till ett informationskrig

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur rykten och falska påståenden vällt fram under krissituationen. Gäst är Henrik Sundbom.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen