Jonas Sjöstedt: ”Dagens förlorare är Busch Thor, Kristersson och Åkesson”

Vänsterpartiet lägger ner sina röster i riksdagen

Publicerad 2019-01-18

Sverige har en ny regering – 131 dagar efter valet.

Vänsterpartiet la som väntat ned sina röster i voteringen i riksdagen.

– Dagens förlorare är lätta att utse: Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson, sade Jonas Sjöstedt i sitt anförande innan omröstningen.

Regeringsbildningen har hängt på Jonas Sjöstedts ja eller nej till Stefan Löfven. De senaste dagarna har V-ledarens beslut följts av ett helt land och både kritiserats och hyllats.

Innan fredagens votering i riksdagen upprepade Jonas Sjöstedt budskapet om att V släpper fram Löfven med ett ”misstroendelöfte”: man kommer fälla regeringen om de går fram med förslag om till exempel marknadshyror.

– Dagens förlorare är lätta att utse: Ulf Kristersson, Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson, sa Sjöstedt.

.– Vi har också pulveriserat försöken att utestänga Vänsterpartiet från inflytande.

Jonas Sjöstedt.

”Vänsterpartiets roll växer”

Enligt Sjöstedt finns det ett dokument med minnesanteckningar där Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommit överens om att återuppta de reformer de tillsammans genomfört under förra mandatperioden.

V-ledaren, som stått i centrum de senaste dagarna, verkar säker på att hans parti även fortsatt kommer att ha inflytande.

– Vi ser med tillförsikt fram mot nästa val oavsett om det blir 2022 eller om det blir före dess. Nu börjar en tid då Vänsterpartiets roll i svensk politik växer, vi är redo, sa Jonas Sjöstedt.