Kärnväljarna överger M: ”KD står för en bättre politik”

Publicerad 2019-04-30

Väljarna fortsätter att fly från Moderaterna.

På många håll sviker kärnväljarna Ulf Kristersson och internt i partiet vill man se mer tydlighet och mindre ängslighet.

– Jag tror att många moderata väljare tycker att KD:s familjepolitik är väldigt bra, och att de är lite tuffare när det gäller invandringen, säger Djursholmsbon Björn Kihlsten, 73.

Sedan valet i september har Moderaterna tappat rejält med väljare. Den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio visar att man förlorat över fyra procentenheter och bara skulle få 15,7 procent av rösterna om det vore riksdagsval i dag.

Det är den lägsta siffran sedan mätningarna inleddes 2014 och snuddande nära resultatet i katastrofvalet 2002, som i partiet ofta används som ett skräckexempel.

Ett problem är att väljarna i partiets starka fästen börjat blicka åt ett annat håll. M tappar väljare till KD, enligt mätningen.

Djursholmare söker sig mot KD

Aftonbladet besöker Djursholm på valborgsmässoafton. Det är mösspåtagning och några blivande studenter från Danderyds gymnasium inleder firandet på pizzerian La Piazza.

– Jag tror att allt fler röstar på Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Många från skolorna här har gått till KD:s ungdomsförbund, säger Simon Schmidt, 19.

De unga väljarna tror att Ebba Busch Thor spelat en stor roll, och upplever att det är lite rörigt i M.

– Att hitta en stark ledare tror jag är det viktiga, snarare än vad de står för politiskt. Som i USA till exempel, med Trump. Att man har någon som kan styra landet i rätt riktning, säger Valter Ragnesjö, 18.

”EBT är rak, hon är på”

Även seniora moderatväljare i Djursholm blickar mot KD. 82-årige Christer Ardell har bott i Djursholm i 60 år och varit ”ganska så trofast” Moderaterna genom åren, men står nu och väger åt KD.

– Partiledaren där är ganska populär, hon är ju duktig dessutom. Klar och tydlig. Ulf Kristersson är lite lamare, tamare, tycker jag.

För 76-åriga Maud är skolan, sjukvården och äldreomsorgen viktigast, frågor där hon tycker M tappat senaste åren. Hon tror på Ulf Kristersson men känner att hon ännu inte fått något grepp om partiledaren.

Ebba Busch Thor å andra sidan:

– Hon är farlig, hon är duktig. Hon är rak, hon är på.

”Folk är osäkra”

Internt höjs nu krav på att partiledningen måste vända utvecklingen.

Lars-Ingvar Ljungman, ordförande för M i Skåne, förklarar det låga stödet med otydlighet.

– Och så är det väl fortfarande det här med att folk är osäkra på om de kan lita på oss. Vi har ju svängt i olika frågor olika mycket. Det kanske inte är den bästa garantin för att bygga tillit till ett politiskt parti, säger han.

Han hoppas nu att det arbete som M-ledningen inlett, med ett nytt idépolitiskt program och en integrationskommission, ska bära frukt.

– Det finns förväntningar att det ska kunna vända, bli mer positivt och därmed också ge större stöd i opinionsmätningar.

Ljungman tillhör de som tror att KD:s besked i regeringsfrågan, att man är beredda att förhandla politik med Sverigedemokraterna, är en av orsakerna till att de ökat kraftigt medan M rasat i opinionen.

15,7 procent är också lägre än vad partiet hade i mätningarna när Anna Kinberg Batra tvingades bort. För Kristersson är läget ändå inte lika akut som det var för hans företrädare.

– Jag upplever inte att vi har någon motsvarande stämning nu som vi hade då. I alla fall har vi det inte än, säger Ljungman.

Vill se tuffare tag

Benjamin Dousa, ordförande för Moderata ungdomsförbundet, tycker också att M som parti varit för otydliga och ängsliga.

– Nu är det dags för oss att tuffa till oss lite och kritiserar regeringen och deras stödpartier mycket skarpare än vad vi hittills har gjort.

– Kärnkraftsfrågan är en sådan fråga där partiledningen faktiskt har vågat stå pall även om det kommit en del kritik. Det hade jag velat se även kring integrationen och tryggheten.

Joakim Larsson, ordförande för M i Stockholms stad, tror att det turbulenta läget i svensk politik efter valet inte gynnat M, men att han inte är så bekymrad.

– Men det är klart att dagens opinionsläge inte är bra. Nu har vi inlett flera viktiga processer, kring idéprogram, integrationskommissionen och den nya svenska modellen. Vi får ha tålamod nu och våga låta det arbetet ta sin tid inför valet 2022, säger han.

”KD kan bli större än M”

Djursholmsbon Björn Kihlsten, 73, ser en identitetskris inom partiet och tror att gamla moderata väljare inte riktigt vet var Moderaterna står i dag. Exempelvis tappade man i försvarsfrågan under Reinfeldtåren.

M kommer inte få Björn Kihlstens röst i EU-valet.

– Jag tycker KD står för en bättre politik, som passar mig. Jag tror de kan bli större än Moderaterna, det är inte alls omöjligt. Ebba Busch Thor har stått stabil och det blir en tuff match mellan de två, tror jag.

Han ser gärna att M ska förtäta samarbetet med KD och SD, och har inget emot ett konservativt block.

– Det är min personliga åsikt, att man absolut måste lyssna mer på Sverigedemokraterna.