Stor besvikelse efter energiavhoppen

Publicerad 2019-12-10

Att Moderaterna och Kristdemokraterna nu lämnar överenskommelsen om energin väcker heta känslor.

Flera partier uttrycker stor besvikelse.

– Ulf Kristersson verkar gjort svikna löften och brutna överenskommelser till sitt nya signum, skriver energiminister Anders Ygeman (S) på Twitter.

Energiöverenskommelsen mellan S, MP, C, M och KD slöts i juni 2016.

– En historisk dag, kallade statsminister Stefan Löfven (S) uppgörelsen.

Men nu, drygt tre år senare, lämnar alltså M och KD överenskommelsen eftersom man inte tycker att regeringen är beredd att diskutera kärnkraftens framtid. Beskedet meddelades i Dagens Industri av energipolitiska talespersonerna Lars Hjälmered (M) och Camilla Brodin (KD).

Till Aftonbladet säger Hjälmered:

– Sverige behöver mer el från alla energislag, inklusive kärnkraften, för att klara klimatomställningen. Därför har vi under lång tid krävt att alla riksdagspartier ska komma överens om en ny energiöverenskommelse och ett ett nytt energipolitiskt mål.

– Regeringen har inte lyssnat på vara krav utan rättar sig efter Miljöpartiet, vars enda mål är att lägga ner kärnkraften. Det är allvarligt för Sveriges klimatpolitik. Därför lämnar vi energiöverenskommelsen.

Omedelbar kritik

Kritiken mot avhoppen kom omedelbart.

Klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) skriver på Twitter:

”Detta är politiskt spel som äventyrar svensk energisäkerhet och förvirrar klimatdebatten. Mycket dåligt.”

Lorentz Tovatt som är Miljöpartiets energipolitiska talesperson, menar att det är väldigt tråkigt att M och KD drar sig ur.

– Det innebär att de väljer politisk oreda och kaos före långsiktighet i energipolitiken. Från MP:s sida har vi varit villiga att diskutera utvecklingen av överenskommelsen samtidigt som vi står fast vid dess grundvalar, det vill säga målet om 100 procent förnybar elproduktion, säger han.

Enligt Tovatt har M och KD i stället valt att riva upp allting med rötterna.

– Vilket innebär en politisk instabilitet.

Rikard Nordin, energipolitisk talesperson (C), är också kritisk.

”Att lämna den överenskommelse som branschen omfamnat, som gett långsiktiga spelregler och som är bra för svensk konkurrenskraft är inte bara oseriöst politiskt spel utan också beklagligt för Sverige.” skriver han på Twitter.

”Kortsiktig partivinning”

Men också energiminister Anders Ygeman, som nu är ansvarig för frågan, är besviken på agerandet.

På Twitter anklagar han M-ledaren Ulf Kristersson för att ha gjort brutna överenskommelser till sitt signum.

Hans företrädare, näringsminister Ibrahim Baylan (S), var den som skakade hand med de borgerliga partierna när överenskommelsen slöts. Också han vädrar sin irritation i dag:

”Enligt Energiöverenskommelsen får man investera i befintlig som ny kärnkraft. Genom EÖ har kärnkraften fått de bästa villkoren den haft på 40 år. Likväl väljer nu M och KD att lämna EÖ. Man offrar Sveriges behov av långsiktig energipolitik för kortsiktig partivinning. Illa det!”, skriver han på Twitter.