Så blixtförbereder sig Sverige för att kunna stänga skolor

Uppdaterad 2020-03-18 | Publicerad 2020-03-17

Gymnasieskolor och universitet stängs.

Samtidigt pågår ett febrilt arbete i riksdag och regering för att förbereda det som kan bli nästa steg.

En ny lag blixtbehandlas nu och målet är att regeringen ska kunna stänga grund- och förskolor i Sverige från och med måndag, erfar Aftonbladet.

Spridningen av coronaviruset i Sverige tvingar regering och riksdag att arbeta under mycket hård tidspress.

På tisdagsmorgonen meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att alla gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet rekommenderas att stänga och gå över till distansundervisning.

– Vi utgår från att alla kommer att följa rekommendationen, sa Löfven.

Grund- och förskolor ska dock fortsätta att vara öppna.

Men samtidigt pågår ett intensivt arbete i riksdag och regering för att förbereda en total nedstängning av landets skolor, om det blir nödvändigt.

Enligt vad Aftonbladet erfar har det rått febril aktivitet mellan regering, myndigheter och oppositionen de senaste dagarna. Stefan Löfven har både träffat och haft telefonkontakt med bland annat Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, för att stämma av läget.

Utbildningsminister Anna Ekström.

Ny lag ska blixtbehandlas

I förra veckan presenterade regeringen en ny förordning som ger skolor möjlighet att stänga, men bara efter samråd med smittskyddsläkare.

I dag finns inte möjlighet för regeringen att själv stänga skolor.

De senaste dagarna det arbetats intensivt för att blixtsnabbt få fram en ny lag som gör det möjligt.

Kontakterna har varit täta mellan utbildningsminister Anna Ekströms stab och opposition, inte minst med Moderaterna.

Sent under måndagskvällen stod det klart att alla partier stod bakom det som nu komma skall.

När riksdagens utbildningsutskott på tisdagen sammanträdde diskuterades en ”lag om tillfällig stängning av verksamheter på skolområdet”. Frågan ska nu blixtberedas och ett nytt lagförslag klubbas igenom på torsdag.

– Detta förslag kom från Liberalerna då vi uppmärksammade att det i dag saknas stöd i skollagen för staten att fatta ett sådant beslut eftersom staten inte är huvudman för skolorna, säger Roger Haddad (L), vice ordförande i utbildningsutskottet.

Enligt Aftonbladets källor innebär den snabba hanteringen att den nya lagen kan börja gälla redan i helgen. Målet är att regeringen på måndag ska ha befogenhet att stänga skolor, om man finner det nödvändigt.

Utbildningsminister Anna Ekström och statsminister Stefan Löfven.

Intensiv helg

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson berättar att det varit en mycket intensiv helg för hans parti.

– Både kring hur riksdagen ska agera om det blir betydligt värre, men också hur vi ska hantera det som gäller för högskole- och gymnasieskolor. Nu handlar det om att alla hjälps åt på de sätt vi kan. Riksdagen har en unik ställning så att lagstiftning kan komma på plats snabbt.

– Det som kommunicerades i morse på pressträffen och det vi arbetat med under helgen är mycket bra. När riksdagen är överens med regeringen på förhand kan man snabbehandla saker, säger M-ledaren.

Inom regeringen pågår ett brett arbete kring vad som måste vara på plats om grund- och förskolan stängs. En av de allra viktigaste frågorna är var barnen till de föräldrar som måste vara på sina jobb, ska vara.

”Arbetat kontinuerligt”

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har ansvaret för hur föräldrar som är hemma med sina barn ska försörjas.

Han säger i en skriftlig kommentar:

– Vi arbetar kontinuerligt med att ta fram lösningar i socialförsäkringarna för människor som måste vara hemma på grund av covid-19. Vi utesluter inte att fler åtgärder kommer vidtas.

– Vi har hittills tillfälligt slopat karensavdraget, läkarintyg för sjuklön och VAB och staten tar nu över ansvaret för sjuklöneansvaret.

I andra länder har förskolor eller liknande verksamheter hållit öppet för barn till föräldrar med samhällskritiska arbeten. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har ansvaret för att ta fram exakt vilka yrkeskategorier som kan anses vara särskilt viktiga.

Olika länder har valt olika strategier kring skolorna. I Sverige och Storbritannien är de öppna, medan de stängts i Norge, Danmark och Finland.

 

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen