Busch Thor och Sjöstedt i gemensamt utspel mot regeringen

Publicerad 2019-11-13

Jonas Sjöstedt (V) och Ebba Busch Thor (KD) gör gemensam sak mot regeringen om EU:s långtidsbudget.

De kräver att Sveriges medlemsavgift inte får höjas.

– Vi litar inte på regeringen, säger Sjöstedt.

Inför dagens partiledardebatt i riksdagen, som fokuserar på EU, gjorde V-ledaren Jonas Sjöstedt och KD-ledaren Ebba Busch Thor ett ovanligt gemensamt utspel mot regeringen kring frågan om EU:s nästa långtidsbudget för perioden 2021–2027, som det förhandlas om i Bryssel. Då Storbritannien är på väg att lämna har EU-kommissionen har flaggat för att Sveriges avgift ska höjas med 15 miljarder kronor om året.

I år betalar Sverige 41 miljarder kronor till EU.

V:s och KD:s mål är att tvinga regeringen att inte gå med på att den svenska avgiften till EU höjs, något kommissionen flaggat för.

Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har talat ihop sig. Vi litar inte på regeringen, vi tror att det kommer att bli väldigt dyrt för Sverige. Vi vill att pengarna ska gå till de stora behoven i äldreomsorgen, i skolan och förskolan, säger Jonas Sjöstedt.

Gör gemensam sak

V-ledaren säger att målet är att bilda en majoritet i riksdagen, för att tvinga regeringen att vika ned sig.

– Målet är att forma en majoritet i riksdagen som gör det omöjligt att gå med på en höjd medlemsavgift till EU, säger han.

Ebba Busch Thor, som blev kontaktad av Sjöstedt om utspelet, menar att EU står inför ett vägskäl.

– Det handlar om man ska kunna ha många medlemsländer som är aktiva, eller om man ska bredda sitt ansvar på ett sådant sätt så att det saknar legitimitet och att fler länder känner att EU inte är för dem, säger hon.

Vill stoppa högre avgift

Hon säger att hon är glad över dagens samarbete, det är andra gången i år som V och KD gör gemensam sak.

– Jag är glad att vi kan göra det i den här frågan, att vi sätter sakpolitiken i centrum, med målet om ett genom ett tydligt förhandlingsmandat från Sverige om att säkerställa att vi får ett nej till en orimligt höjd EU-avgift.

På väg in till debatten meddelade Johan Pehrson (L), som tar dagens debatt i stället för Nyamko Sabuni, att man får räkna med högre avgift när Storbritannien lämnar. Flera andra partiledare var avvaktande till förslaget från V och KD.

– Det här är en förhandling som Sverige har i Bryssel, det vet både KD och V. Där är det viktigt att regeringen har en tydlig ingång. Det är viktigt att medlemsavgiften inte ska öka, men också att man inte ska skära ner i stödet, som bland annat går till svenska bönder, sa Annie Lööf.

M-ledaren Ulf Kristersson anser att Sverige borde göra en gemensam sak med andra länder, för att se till att avgiften inte höjs.

– Vi har krävt att vi inte ska ha ökad avgift när EU blir mindre. Men man ska inte vifta med några veton, då försvinner man helt ur diskussionen, sa han på väg in till kammaren.

M-ledaren sa också att han välkomnade Sjöstedts initiativ, även om han sa att hans parti drivit frågan länge.

EU-ministern: 15 miljarder är oacceptabelt

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren säger att 15 miljoner i avgiftshöjning, som EU-kommissionens förslag innebär för svensk del, är helt uteslutet. Flera EU-länder vill dock se en högre avgift, vilket ställer till problem i förhandlingarna, säger han.

– Vi gör så gott vi kan, vi söker samverkan med andra länder, men det är en svår förhandling. Det är många länder som vill ha mer pengar till till exempel jordbruksstöd.

Kan du lova att det inte blir en höjd avgift?

– Man får se på helheten, det handlar inte bara om vad vi ska betala. Det handlar om vad vi får tillbaka, det handlar om vi kan få in andra saker i förhandlingen som är viktiga för oss. 

Dagens debatt i riksdagen sker 25 år efter Sveriges folkomröstning om EU-medlemskap. 52,3 procent röstade för ett medlemskap, 46,8 procent röstade emot och 0,9 procent röstade blankt.