Tar strid för mer kärnkraft – kräver att S väljer väg

Publicerad 2019-10-29

Riksdagens kärnkraftsvänliga partier tar stöd av varandra för att bevara och bygga ny kärnkraft.

M, KD och SD uppmanar nu S att välja sida.

– Före årsskiftet vill vi ha besked, säger KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin.

Moderaterna meddelade nyligen att partiet tänker trappa upp arbetet för att den svenska kärnkraften ska vara kvar och utökas.

Frågan är en av de viktigaste partiet kommer driva i oppositionsrollen. För att få igenom politiken behöver de stöd från annat håll. Den energipolitiske talespersonen Lars Hjälmered nämnde Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna på partistämman.

Plockar upp SD:s politik

Sverigedemokraternas energipolitiska talesperson Mattias Bäckström Johansson, välkomnar Moderaternas invit. Han anser att M och KD på punkt efter punkt anammat SD:s kärnkraftspolitik.

– De plockar upp flera essentiella delar i vår politik. Det finns goda möjligheter att nå en uppgörelse, säger han.

I dag finns det en energiöverenskommelse mellan regeringen, M, C och KD. M och KD har hotat med att hoppa av om de inte får gehör för sina krav om mer kärnkraft.

KD:s energipolitiska talesperson Camilla Brodin vill helst att den existerande energiöverenskommelsen bevaras, men uppdateras så den blir mer kärnkraftsvänlig. Hon anser att regeringen trots upprepade krav inte gett besked var de står.

– Det finns fyra partier som i princip tycker likadant gällande kärnkraft. Det är vi, L, M och SD. Det är nu upp till S att välja väg. Före årsskiftet vill vi ha besked.

Kan bryta sig loss

Kan det annars bli så att ni L, M och SD bryter er loss och försöker lägga grunden för en ny överenskommelse?

– Händer det ingenting i frågan är det fullt möjligt.

De fyra partierna la i våras fram ett tillkännagivande till regeringen i riksdagen om att satsa mer pengar på kärnkraftsforskning. Mattias Bäckström Johansson (SD) ser fler liknande samarbeten i framtiden.

– Det kommer fler tillkännagivanden på kärnkraftsområdet i vår, säger han.

Liberalerna vill också se en ny energiuppgörelse som tillgodoser kärnkraft. Men presschef Adam Alfredsson säger att det är svårt att prata om en sådan så länge två av partierna (M och KD) är kvar i den gamla uppgörelsen som i praktiken betyder att kärnkraften avskaffas.

Anders  Ygeman, energiminister.

Ygeman: Slåss om väljare

Även om L skulle ansluta sig till M, KD och SD har de fyra partierna inte egen majoritet i riksdagen, det fattas ett mandat.

Energiminister Anders Ygeman (S) säger att det förs diskussioner om att uppdatera energiöverenskommelsen. Men han ser inte att några bärande delar kommer att ändras. Han tror inte att Moderaternas ”kärnkraftsaktivism” gynnar energiproducenter i Sverige.

– Jag förstår att Moderaterna vill slåss om väljare med SD och KD, men ibland måste man sätta landets intresse framför det egna partiets. Man kan inte skriva på en uppgörelse ett år om långsiktiga spelregler till 2040 och sedan bryta uppgörelsen några år senare. Då kommer ingen kunna göra upp med Moderaterna om långsiktiga överenskommelser, säger han.