Insats ”Baksmällan” slår till mot kriminella - på krogen

Uppdaterad 2017-05-31 | Publicerad 2016-09-21

Här slår polisen och kronofogden till mot Stockholms kriminella.

I helgen togs en Porsche Cayenne, en Audi A6 och klockor till ett värde av 300 000 kronor i beslag i en insats som polisen kallar för ”Baksmällan.”

– Den som åker in till stan för att festa upp pengar som de är skyldiga brottsoffer ska känna dagen efter att det inte var värt det, säger polisens insatsledare John Franco till Brottscentralen.

För tredje gången i år gjorde polisen i Stockholm och kronofogden en stor razzia natten till söndagen. Syftet med insatsen är markera mot kriminella som är skyldiga staten eller brottsoffer skadestånd genom att utmäta tillgångar på plats.

– Syftet är att det ska kännas. De ska känna att de ska avstå från att åka in till stan och begå brott och förminska glorian, säger insatsledaren John Franco.

Sportbilar och dyra klockor

Insatsen var uppdelad i två faser. De började i trafiken där de stoppade misstänkta som var på väg in till Stockholms innerstad för att sedan fortsätta på krogen.

Tillsammans spanar kronofogden och polisen efter personer som förekommer i deras register och om de har skulder till staten eller skadeståndskrav på sig beslagtar de tillgångar på plats.

– Vi vet att vissa individer som ständigt återkommer i våldsbrott finns där i krogmiljön. Vi vet vilka som ständigt återkommer och blir misstänkta för brott, förklarar John Franco.

Vid helgens insats av ”Baksmällan”, som polisen kallar insatsen, utmättes till exempel en Porsche Cayenne, en Audi A6, klockor till ett värde att 300 000 kronor och guldföremål till ett värde av 200 000 kronor.

Händer det att de vägrar lämna ifrån sig tillgångar?

– Det händer. Då står vi där och uppmanar dem vänligt men bestämt att så här kommer det att bli. I helgen fick vi till exempel knipsa av en kedja.

Hur reagerar de när ni tar bilar eller klockor i beslag på krogen?

– Många blir förbannade. De har inte räknat med att de ska bli av med en dyr klocka eller sina pengar, säger Franco och fortsätter:

– Vårt syfte är att vara professionella på plats. Inte förnedra dem inför allmänheten.

"Ska svida dagen efter"

John Franco säger att de planerar att göra fler liknande insatser. Förutom att markera mot kriminella som har stora skulder hoppas polisen även att razziorna ska bidra till en tryggare krogmiljö.

Varför har ni döpt insatsen till "Baksmällan"?

– Poängen är att det ska svida dagen efter. Den som åker in till stan för att festa upp pengar som de är skyldiga brottoffer ska känna dagen efter att det inte var värt det, säger John Franco.