Expojkvän åtalas för mordet på Tova Moberg

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2017-11-17

Under flera års tid levde 19-åriga Tova Moberg med våld och hot från den 22-årige mannen.

Bland annat hotade han med att dränka henne.

Till slut hittades hon mördad i en sjö vid sin expojkväns hus utanför Hudiksvall.

Nu åtalas expojkvännen.

– Det handlar om en kombination av svartsjuka och kontroll, säger åklagare Christer Sammens.

Den 13 maj befann sig 22-åringen på sin gård utanför Hudiksvall tillsammans med några vänner. Han tog då en av vännerna åt sidan och sa att de skulle åka och hämta hans tidigare flickvän, 19-åriga Tova Moberg. Under flera år hade Tova och 22-åringen haft en relation, som ska ha varit kantad av våld, hot, svartsjuka och kontroll.

– Relationen bröts i samband med en anmäld misshandel i mars men de har fortsatt att träffas ibland. Min uppfattning är också att han vill att det ska bli bra mellan dem igen, säger åklagare Christer Sammens.

När man hämtat Tova lämnades sedan hon och 22-åringen ensamma.

Enligt honom så lämnade Tova sedan gården, efter att hon blivit hämtad av någon med bil. Och han nekar till att ha något med hennes död att göra.

– Han menar att hon lämnade gården, och att han inte vet vad som hänt henne, säger expojkvännens advokat Bo Karlsson.

Advokaten säger att hans klient vid tillfället var ”kraftigt påverkad” både av alkohol och tabletter.

Minst 20 slag

Enligt åklagare Christer Sammens säger expojkvännen att han fick besök av en vän – som han dock vägrar peka ut – och vars namn ingen av hans andra vänner känner till. Istället menar åklagaren att 22-åringen mördade Tova på gården och utanför huset har man hittat spår av dödandet.

– Det finns spår av våld på gårdsplanen och efter att vi spårat blodfläckar och frilagt gruset så hittar vi en större mängd blod där under, säger Sammens.

Enligt åtalet har expjkvännen dödat Tova genom att strypa henne, och genom att med en hammare ”eller liknande tillhygge” slå henne minst 20 gånger.

Han har sedan lagt hennes döda kropp i en skottkärra, tillsammans med en fälg och lindat in kroppen med metalltråd och silvertejp varefter han kört ner skottkärran till sjön där han sänkt den.

– Man kan följa skottkärrespåren på botten och även fotavtryck. Sedan har hennes telefon kastats i sjön närheten, säger Sammens.

”Väldigt anfådd”

Han har även, skriver åklagaren, försett skottkärran med en så kallad lyftstropp, för att vid ett senare tillfälle kunna flytta ut den på djupare vatten.

– Jag menar att han tänker frakta henne djupare, då hon låg lite väl nära stranden, säger Sammens.

Dagen efter ska 22-åringen även ha börjat reparera en båt, för just detta syfte, menar åklagaren.

Under kvällen ringde flera vänner till 22-åringen och ville komma till gården och sova – men 22, åringen ska ha sagt nej.

– Han säger att de inte får komma och när vännen ringer till 22-åringen är han väldigt andfådd och säger att de fortfarande inte får komma dit, säger Christer Sammens.

Dagen efter ska 22-åringen också ha eldat upp sina kläder, enligt åklagaren för att dölja spår från kvällen innan.

Samma dag anmäls Tova Moberg försvunnen av sina anhöriga. Misstankarna riktas snabbt mot expojkvännen, som lämnar flera olika uppgifter om vart Tova ska ha tagit vägen.

Två dagar senare hittar dykare Tovas kropp i sjön vid expojkvännens hus.

Dödades med hammare

Expojkvännen åtalas nu för mordet på Tova, men också för grov kvinnofridskränkning. Enligt åtalet har han under flera år systematiskt hotat och misshandlat Tova.

Så sent som den 24 mars hotade han att skada henne om hon inte blev tillsammans med honom igen.

Drygt en vecka innan Tova Moberg mördades skrev expojkvännen att han önskade livet ur henne.

Hotat att dränka

Enligt åtalet så har expojkvännen tidigare hotat Tova Moberg med att han skulle dränka henne. Det var för drygt två år sedan, när han i Umeå hotade med att dränka henne i en älv.

Enligt åtalet har han misshandlat henne på födelsedagsfester och hon har hotats med våld eller död om hon inte slutade umgås med sina vänner.

Advokat Bo Karlsson säger att hans klient medger att det förekommit visst våld.

– Vissa av sakerna som påstås medger han, vissa säger han inte alls har inträffat. Men han medger en del brott.