Grannar stämmer Göran Persson och Anitra Steen

Publicerad 2015-10-14

Grannfejden mellan före detta statsminister Göran Persson, hans hustru Anitra Steen och ett grannpar har tagit en ny dramatisk vändning.

Nu har paret som arrenderar en bit av Persson/Steens mark stämt dem – för hemfridsbrott.

– De har varit helt hänsynslösa, säger grannen Kaj Possler till Aftonbladet.

Den före detta stats­ministern Göran Perssons och Svenska Spels styrelseordförande Anitra Steens gård ligger idylliskt vid sjön Båven i Sörmland.

Men paret är inte riktigt nöjda.

Vill säga upp arrende

Aftonbladet har tidigare berättat om hur de ville säga upp ett avtal om bostads­arrende med ett par som har haft en liten sommarstuga och ett område på några tusen kvadratmeter inom ägorna.

I maj i år vände sig Persson/Steen till arrendenämnden i Nyköping för att säga upp arrendeavtalet, som löpt sedan 1980.

Anledningen var att de vill sälja egenproducerat nötkött – och behövde mer betesmark.

De menade i ansökan att byggnaden på arrendet – ett fritidshus på drygt 30 kvadratmeter – inte uppfyllde kraven i bostadsarrendelagstiftningen på bostadshus.

Persson och Steen anser att tomten kring sommarstugan är "synnerligen ovårdad" och att detta "förfular arrendestället och omgivningen".

”Jätteupprörd”

Persson/Steen hävdade också att hyresgästerna hade åsidosatt sina förpliktelser och att byggnaden uppförts utan bygglov.

Paret som hyr området, Kaj Possler och hans sambo, bestred uppsägningen.

Paret menade att avsaknaden av bygglov inte var relevant, eftersom huset byggdes på 60-talet och de flyttade dit 1981.

– Och att de skulle behöva mer betesmark är struntprat. De vill bara komma åt tomten som ligger vackert vid en udde. Jag har aldrig sett deras kor stå och tråna efter våra tuvor, säger Possler.

Och tvisten avgjordes till Kaj Possler och hans sambos fördel – de fick ha kvar arrendet.

Men det som väckte mest ilska hos Kaj Possler och hans sambo är att Göran Persson och Anitra Steen har besökt deras hus utan att fråga om lov.

Och nu agerar Kaj Possler.

Stämningsansökan inlämnad

I går lämnade han in en stämningsansökan mot Göran Persson och Anitra Steen till Nyköpings tingsrätt.

Rubriceringen: Hemfridsbrott.

I stämningsansökan skriver grannarna att Persson/Steen "tillsammans och i samråd alternativt samförstånd olovligen inträngt där paret har sin bostad".

Brottet ska enligt grannarna ägt rum någon gång mellan den 15 och 19 maj.

I stämningsansökan har bifogats flera bilder som uppges vara tagna av Persson/Steen, och som bevisar att de varit inne på den tomt som grannarna arrenderar.

Till Aftonbladet kommenterar Kaj Possler stämningen.

– De har gått in på vår tomt och tittat in i vårt hus utan att fråga om lov. De har också uttryckt sig oerhört nedsättande och sagt att det är skräpigt och ovårdat. De har varit helt hänsynslösa, jag blir förbannad, säger han.

”Inga kommentarer”

Aftonbladet har talat med Anitra Steen, som skrattar när hon får höra vad misstankarna rör.

– Det där har jag inga kommentarer till.

En åklagare har tidigare lagt ner förundersökningen mot Persson/Steen med motiveringen att "fortsatt utredning skulle kräva kostnader som inte står i rimligt förhållande till sakens betydelse". I stället väcker nu alltså grannparet enskilt åtal, vilket betyder att de gör det utan åklagare.

Följ ämnen i artikeln