38 sexualbrott anmäldes

Publicerad 2016-01-11

"Mörkertalet antagligen mycket stort"

Polisen beskrev det som en lugn tillställning.

Men anmälningsstatistiken säger något annat.

Under festivaldagarna 2014 och 2015 anmäldes sammalagt 38 sexualbrott, varav två grova våldtäkter.

– Mörkertalet är antagligen mycket stort, säger Stockholmspolisens presschef, Varg Gyllander.

Aftonbladet har begärt ut alla anmälningar från gratisfestivalen We are Sthlm i Kungsträdgården både från år 2014 och år 2015.

I sin sammanfattning av festivalen konstaterade polisen att festivalen gått lugnt till väga.

”Det har varit förhållandevis få brott och få omhändertaganden med tanke på deltagarantalet,” skrev man på hemsidan.

Sammanlagt 38 brott

Men faktum är att det år 2014 anmäldes 18 sexualbrott i anslutning till festivalen i Kungsträdgården, varav en grov våldtäkt mot en flicka 15-17 år.

Och 2015 anmäldes än fler: då 20 sexualbrott varav en grov våldtäkt.

Anmälningsstatistiken visar inte i hur många av fallen en misstänkt gärningsman har kunnat gripas eller om fallet lett till någon som helst lagföring.

– Vi har under dagen försökt att utreda detta och vi har inte fått svar än. Vi vet inte vilka av fallen som gått vidare till åklagaren men vi tittar på detta, säger Stockholmspolisens presschef Varg Gyllander.

Stort mörkertal

Många av de festivalbesökare som Aftonbladet talat med, och som själva råkat ut för övergrepp, säger att de inte anmälde då de helt enkelt inte såg vem eller vilka som förgrep sig på dem.

– Mörkertalet är antagligen mycket stort, säger Gyllander.

Angående kritiken som flera festivalbesökare riktat mot polisen gällande att de inte varnade besökarna 2015 – trots att de visste vad som hänt 2014 – säger Varg Gyllander:

– Det är förfärligt att unga människor inte ska kunna röra dig i det offentliga rummet. Det är förfärligt att det händer och att polisen inte kan skydda. Vi har ett informationsansvar och vi ska vara brottsförebyggande och trygghetsskapande, och om vi inte har lyckats föra ut den här kunskapen, vilket vi inte har, då har vi misslyckats.

Anmälda övergrepp under We are Sthlm