Skelettet identifierat – är ung man som försvann 1998

Uppdaterad 2016-10-14 | Publicerad 2016-09-19

I brunnen i Hörby hittade spolbilschauffören en sopsäck med skelettdelar.

Nu har kvarlevorna identifierats.

Den döde mannen var Jacob Tillman som var 24 år då han försvann 1998.

– Det har inte gått en dag under 18 år utan att jag tänkt på vad som hänt honom, säger Jacobs pappa.

Det var den 22 augusti som en spolbilschaufför gjorde den fasansfulla upptäckten i en brunn på en gård i Hörby i Skåne.

Brunnen noga undersökt

Först fastnade ett mindre ben i bilens sugslang. Sedan hittade han en plastsäck med skelettdelar som var ihoptejpad med någon slags vävtejp.

– Säcken var cirka 160 cm lång och hade formen av en människa. Jag vill gärna tro att det är ett djur men tyvärr är det nog inte det. Det ser för utstuderat ut och liknar för mycket en kropp, sa spolbilschauffören Peter Åhlin till Aftonbladet då.

Polisen inledde genast en förundersökning gällande mord och en intensiv utredning genomfördes i samarbete med polisens Kalla fall-grupp. Efter att skelettet hittats har man undersökt brunnen med spolbilar och sänkbara kameror och en tekniker har varit nere i brunnen.

Skelettdelarna lämnades till Rättsmedicinalverket och nu har man identifierat kvarlevorna genom tandjämförelse.

"Stor sorg i dag"

Man vet nu att personen som hittades i brunnen är Jacob Tillman. Han var 24 år gammal när han år 1998 lämnade sitt barn hos sin mamma i Höganäs och sedan försvann utan ett spår.

Obduktionen av kroppen visar på att 24-åringen har bragts om livet av annan.

Aftonbladet har talat med Jacobs pappa som i 18 år undrat vad som hände sonen.

– Jag fick höra detta i morse, och även om jag visste att han var död så har jag aldrig slutat att hoppas, säger Jacobs pappa.

Pappan säger att han anade att det var hans son det handlade om när han första gången läste om kroppen som hittats i brunnen, men att vetskapen att sonen är död inte innebär någon lättnad.

– På ett sätt är det skönt att inte ha några frågetecken kvar, det är ett slags avslut, men det är ändå en stor sorg i dag.

"Mycket ovanligt"

Redan 1999 inleddes en förundersökning gällande mord efter att Jacob Tillman försvann, men då hans kropp aldrig hittades gick utredningen på sparlåga.

– Nu återupptas mordutredningen och nu finns det ny teknik att använda, som inte fanns för 18 år sedan, som kan föra oss framåt, säger Robert Loeffel, presstalesman på polisen i Region Syd.

Men i nuläget är ingen delgiven misstanke för mordet.

Att en kropp hittas först efter 18 år är ovanligt.

– Det är mycket ovanligt, men samtidigt är det tillfredsställande att kunna ge klarhet till anhöriga som har undrat så länge, säger Loeffel.

 PLUS:  Olösta mordfall