Fallen där en kvinna misstänks ha mördat 2016

KRIM

Enligt Aftonbladets kartläggning över det dödliga våldet 2016 är en kvinna misstänkt eller dömd i sju av fallen.

Men de kvinnliga mördarna är ovanliga. Här är alla fallen.

Foto: Peter Wixtröm

23 januari, Märsta:

Lördagen den 23 januari larmades polisen av den mordåtalade kvinnans dotters pojkvän.

Kvinnan hade då försökt ta sitt liv och svalt tabletter. På akutmottagningen erkände kvinnan för dottern och hennes pojkvän att hon dödat sin tio år äldre sambo.

Pojkvännen ringde till polisen och bad dem åka ut till lägenheten i Märsta och kolla om uppgifterna stämde.

– Hon sa, han är död, sa släktingen till polisen, enligt förundersökningen.

I lägenheten fann polisen mannen död i sin säng.

Hans huvud hade, enligt åtalet, krossats med hjälp av ett skärmstativ och en hantel på nio kilo. Som motiv hävdar kvinnan att mannen inte längre ville att hon skulle bo kvar i lägenheten samt att han tidigare slagit henne. Kvinnan åtalades och dömdes för mord till fängelse 14 år och utvisning.

28 januari, Degeberga:

En 65-årig man hittades svårt misshandlad utanför sin bostad i Degeberga, söder om Kristianstad. Mannen var så svårt skadad att han senare avled på sjukhus. En 42-årig man greps misstänkt för mordet och en 37-årig kvinna för inblandning i mannens död. Mannen och kvinnan åtalades och dömdes slutligen för grov misshandel samt vållande till annans död till 7 respektive 3 års fängelse. Mannen och kvinnan som bodde i en stugby hade under natten till den 28 januari ätit middag tillsammans med en annan boende i stugbyn. Framåt natten hade de även hämtat brottsoffret till sin stuga. Av anledning som ingen kommer ihåg blev den 42-årige mannen arg på den inbjudna äldre mannen. Han kastade en stol i ryggen på mannen och delade sedan ut en mängd knytnävsslag mot honom. Kvinnan hällde därefter flytande stearin i mannens ansikte mer än en gång. De turades sedan om att slå och sparka på mannen. De ringde själva till polis.

Foto: Krister Hansson

30 januari, Hjärup:

En man i 50-årsåldern hittades mördad i parets villa i skånska Hjärup 30 januari i år. Mannens 40-åriga hustru som var den som ringde till polisen greps. Hon misstänks ha huggit maken med en yxa. Därefter ska hon enligt åklagaren ha hällt bensin över honom och tänt på.

Dessutom hävdar kammaråklagare Mathias Larsson att hustrun efter branden utövat våld mot honom igen.

Kvinnan nekar helt till brott. Åklagaren tror att motivet kan vara ekonomiskt. Kvinnan hade skulder på över 900 000 kronor. Hennes skulder till olika kreditkort och lån hade eskalerat under hösten. Kvinnan har genomgått rättspsykiatrisk undersökning där man inte kunde fastställa att hon skulle lida av varken psykisk eller fysisk ohälsa. Dom i målet väntas den 30 december.

Foto: Mikael Nilsson

28 april, Lomma:

En 50 år gammal kvinna knackar blodig på hos en granne och säger att okända personer varit inne hos henne och maken. När polisen kommer till platsen hittas maken knivhuggen bredvid sängen. I lägenheten fanns inga spår efter något bråk och åklagarens slutsats är därför att mannen låg och sov när hugget träffade honom. Kvinnan nekade till brott men åtalades för mordet. Dom faller först efter att kvinnan genomgått en rättspsykiatrisk utredning.

Foto: Simon Eliasson

19 juni, Malmberget:

Det var den 19 juni i år som en 36-årig man hittades blodig utanför ett hus i Malmberget. Han fördes till sjukhus men hans liv gick inte att rädda. En 21-årig kvinnan, mannens ex-flickvän, erkände att hon dödat 36-åringen med två knivhugg. Hon dömdes i slutet av september till åtta års fängelse för dråp.

Foto: Andreas Bardell

3 augusti, Arboga:

Den 3 augusti 2016 larmades polisen till en sommarstuga utanför Arboga. På platsen hittades en 68-årig man knivmördad och hans 63-åriga hustru svårt skadad. Hustrun anhölls först men släpptes efter förhör. Senare greps parets dotter och hennes 18-årige sambo misstänkta för mord och försök till mord. De sitter fortfarande häktade och nekar till brott. Den 41-åriga kvinnan är även misstänkt för mordet på sin make som hittades drunknad vid sommarstugan i augusti 2015. Åtal väntas någon gång i början av 2017.

Foto: Krister Hansson

10 september, Kristianstad:

Det var under lördagen som kvinnan och hennes pojkvän, som bor i Kristianstadtrakten och som är i 20-årsåldern, kom med sitt spädbarn till Skånes universitetssjukhus i Lund. Läkarna lyckades inte rädda barnets liv, och vid 17.30-tiden på kvällen slog sjukhuset larm till polisen. Paret greps och anhölls senare, misstänkta för mord på sin bebis. De sitter fortfarande häktade och mycket tyder även på att barnet också misshandlades under en längre tid, enligt åklagaren. Åtal ska snart väckas.