Danska gänget på väg till Sverige

Loyal to Familia pekas ut som drivande i gängkriget i Köpenhamn: ”De ser någon de inte tål och så skjuter de bara”

Unga män i ”Loyal to Familia”-tröjor visar upp sig för fotografen. Det danska gänget har växt snabbt sedan ledaren kom ut ur fängelset.
Foto: EKSTRA BLADET
Unga män i ”Loyal to Familia”-tröjor visar upp sig för fotografen. Det danska gänget har växt snabbt sedan ledaren kom ut ur fängelset.
KRIM

Köpenhamnspolisen har kopplat gänget till skjutningar, utpressning och droghandel.

Nu planerar danska Loyal to Familia att etablera sig i Malmö och Helsingborg.

Loyal to Familia grundades 2013 då flera kriminella gäng från områdena kring Blågårds Plads på Nørrebro i Köpenhamn slog sig ihop. Gänget har sedan dess spridit sig över Danmark.

I Köpenhamn har polisen knutit LTF-medlemmar till ett flertal skjutningar under sommaren. I Århus är LTF inblandade i ett pågående gängkrig som lett till att över tjugo personer sitter frihetsberövade för olika brott.

Nu är de på väg till Sverige.

Ledaren: ”Vi är inte kriminella”

Danska EkstraBladet har via mejl varit i kontakt med LTF:s ledare, den dråpdömde Shuaib ”Shebbi” Khan, som själv titulerar sig ”president”.

– Som El Presidente för broderskapet LTF Danmark och Sverige kan jag bekräfta att vi öppnar två avdelningar Sverige, som kan komma att placeras i Malmö och Helsingborg. Anledningen till att vi vill utveckla vårt broderskap över den danska gränsen och in i Sverige är att vi redan har en stark relation med de personer som vi nu väljer att införliva i LTF eftersom vi anser att de är värdiga.

Gängets emblem är en maskerad och beväpnad dödskalle. ”Vi är inte kriminella, vi är ett brödraskap”, hävdar deras ledare.
Foto: PRIVAT
Gängets emblem är en maskerad och beväpnad dödskalle. ”Vi är inte kriminella, vi är ett brödraskap”, hävdar deras ledare.

Khan skriver till EkstraBladet att han ser en utvidgning till Sverige som en naturlig utveckling, nu när likasinnade personer har hittat varandra.

Enligt presidenten behöver inte svenskarna vara rädda för LTF.

– Nej, vi är inget kriminellt gäng. Vi är ett brödraskap. Vi öppnar inte avdelningar för att begå brott utan för att vårt broderskap ska växa, skriver Khan.

Dansk polis är orolig

Kommissarie Steffen Thaaning Steffenssen vid Köpenhamnspolisens avdelning för organiserade brott avfärdar uttalandet om att LTF inte skulle vara kriminella.

Han säger till EkstraBladet att situationen i staden är oroande. Våldet i gängmiljöerna har eskalerat och LTF pekas ut som drivande.

– Vi har haft 16 skjutningar och knivskärningar i Köpenhamn sedan den 12 juni, säger Steffenssen.

Polisen ger en bild av en våldsspiral som snurrar allt snabbare, ett angrepp utlöser en hämnd som in sin tur utlöser en hämnd och så vidare. Det handlar om impulsiva unga män som verkar slå till utan någon som helst planering eller eftertanke.

Greps efter fem minuter

Ett exempel på det här impulsiva agerandet är en skjutning på Rovsinggade i Köpenhamn den 25 juli. De misstänkta gärningsmännen kom körande i sin egen bil, sköt ner en ung man – och greps fem minuter senare.

Enligt polisen agerar de unga gängmedlemmarna ofta oplanerat och våldsamt.
Foto: EKSTRA BLADET
Enligt polisen agerar de unga gängmedlemmarna ofta oplanerat och våldsamt.

De misstänkta är sedan tidigare inblandade i gängkriminalitet. Den beskjutne mannen, som överlevde, är inte registrerad som gängmedlem men har enligt polisen anknytning till LTF.

– De ser någon de inte tål och så skjuter de bara.

– Det är fullständigt ogenomtänkt. Annars skjuter man inte från sin egen bil och kör direkt hem där man blir gripen, säger kommissarie Steffenssen till Ekstra-Bladet.

Droger och utpressning

Dansk polis har även kunnat knyta LTF-relaterade personer till utpressning och narkotikaförsäljning.

Under sommaren har polisen hanterat flera ärenden med utpressning mot bordeller i Köpenhamn. En eller flera män har tagit sig in hos de prostituerade, uppträtt hotfullt och lämnat efter sig lappar med texten ”Loyal to Familia” och ett telefonnummer.

Budskapet har varit: ”Ring inom ett dygn eller så slår vi sönder stället”.

– Det är ju inget privatpersoner sysslar med, det är helt klart att det är organiserat, säger Thaaning Steffensen till den danska tidningen Berlingske.

”De har varit här”

– Vi vet att LTF är intresserade av att etablera sig här och vi vet att de har varit i både Malmö och Helsingborg i samband med det, säger Nils Norling vid Malmöpolisen.

Den svenska polisen samarbetar med sina danska kollegor och utbyter information om LTF:s expansionsplaner.

– Jag vill inte gå in i detalj på hur långt LTF har kommit med sin etablering här, säger Norling.

Enligt honom arbetar polisen nu mycket med personkännedom.

– Vi kan inte utesluta någonting, men vi tror inte att det här kommer att innebära att en stor mängd danska medborgare kommer hit. Om LTF värvar medlemmar kommer det primärt att röra sig om individer som redan finns här och som redan är bekanta för oss.

”Har koll på 200 personer”

Polisen har koll på runt 200 kriminella personer i Malmö. Enligt Norling finns LTF:s troliga rekryteringsbas i den gruppen.

– Hur många av dem det kan röra sig om vill jag inte berätta, det är en del av vårt underrättelsearbete.

I Malmös kriminella värld råder för närvarande ett slags maktvakuum. Många ledargestalter sitter frihetsberövade vilket öppnar möjligheter för andra att skjuta fram sina positioner.

– Och då är det naturligt att även konstellationer från Danmark visar intresse, på grund av den geografiska närheten, säger Norling.

Ska Malmöbor och helsingborgare vara rädda för det här nya gänget?

– Nej, det tycker jag inte att man ska vara. Jag förstår att det upplevs som väldigt obehagligt som vi haft det i Malmö med skott och detonationer, men i stort sett allt går att härröra till grov kriminalitet och det är tack och lov sällan utomstående drabbas, säger Nils Norling.

Stefan Sintéus, chef för polisområdet Malmö, säger att LTF hittills inte har agerat på svensk mark:

– Det finns information och rykten om en etablering, men vi har inte sett något av dem. De har inte varit här och utmärkt sig på något sätt.

Visade upp sig i Helsingborg

I Helsingborg valde LTF dock nyligen att markera sin närvaro i stadsbilden. Ett tiotal män klädda i svarta t-shirts med Loyal to Familia-tryck dök upp under statsfestivalen HX i Helsingborg på lördagskvällen den 5 augusti.

Helsingborgs Dagblad rapporterade hur männen samlades i korsningen Nedre Nytorgsgatan och Södergatan vid 18-tiden på kvällen

– De gick ut och ställde sig i korsningen och visade upp sig, sa ett vittne på platsen till tidningen.

Efter att på detta sätt ha markerat sin närvaro ska gruppen ha skingrats och försvunnit.

– Vi känner till det, men jag vill inte kommentera det, säger Nils Norling om händelsen i Helsingborg.

”Ta det med en nypa salt”

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi, tycker inte att den här maktdemonstrationen är något som bör göra helsingborgarna oroliga.

Professor Jerzy Sarnecki tycker inte att man ska bli orolig över att ”gangstrar säger det ena eller det andra”.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Professor Jerzy Sarnecki tycker inte att man ska bli orolig över att ”gangstrar säger det ena eller det andra”.

– Kanske ville de här killarna bara gå på festivalen. Eller så ville de göra sig märkvärdiga.

– Visst har vi stora problem med organiserad brottslighet i vissa områden i Sverige. Men uppgifter som kommer från kriminella kretsar ska man ta med en stor nypa salt. Att det här gänget säger att de tänker etablera sig här, det behöver inte betyda någonting alls, säger Sarnecki.

Presidenten är son till en politiker

LTF uppges ha vuxit sedan ledaren Shuaib Khan kom ut från fängelset i mars.

Den 30-årige Khan är son till Wallat Khan, tidigare framstående lokalpolitiker och resebyrådirektör, med rötter i Pakistan.

Enligt den danska tidningen Berlingske var Shuaib Khan som ung en duktig fotbollsspelare som ville skaffa sig en teknisk utbildning. Men i stället drogs han in i den hårda gängmiljön på Nørrebro i Köpenhamn.

2008 dömdes den då 21-årige Shuaib Khan till åtta års fängelse för dråp på en jämnårig man i Aalborg.

Khan var den drivande när han tillsammans med tre andra unga män dödade William Lennon Davies med kniv, knytnävar och sönderslagna flaskor. Davies hittades i en blodpöl med 14 knivhugg i kroppen.

2012 blev Shuaib Khan villkorligt frigiven och kort därefter pekades han ut som ledare för det då nygrundade LTF – en sammanslutning av flera gäng i Köpenhamn.

– De här grupperna har ändå varit allierade i många år, vi tyckte att det var dags att gå samman. Alla medlemmar i Familia är likvärdiga, sa Khan till tidningen Politikken 2013.

Sägs värva barn och unga

LTF växte snabbt och när gänget etablerade sig i Køge söder om Köpenhamn slog kommunledningen larm om att de värvade barn och ungdomar.

Thomas Kielgast, ledamot i stadens fullmäktige, berättade i EkstraBladet om hur gängmedlemmar hängde runt stadens skolor och sökte kontakt med unga killar.

– Ett sätt att skapa en positiv bild är att bjuda ungdomarna på kaféer och dylikt, beskrev Kielgast gängets metoder för tidningen.

”Man måste vara 18 år”

Shuaib Khan dementerade då uppgifterna om att LTF försökte dra med sig barn och unga.

– Nej, vi försöker inte rekrytera barn så unga som nio år genom att bjuda dem på gratis grillkorv. Det är bland de mest groteska påståenden jag hört, skrev han i ett mejl till EkstraBladet.

Han uppmanade föräldrarna på de orter där gänget finns att ”ta det helt lugnt”.

– Man kan inte bli medlem i LTF om man är under 18 år.

FAKTA

Loyal to Familia

  • Loyal to Familia grundades 2013 som en sammanslutning av kriminella gäng i Köpenhamn.

  • Ledaren Shuaib Khan är tidigare dömd för dråp.

  • I dag finns gänget även i Nivå, Helsingør, Køge och Hillerød på Själland samt i Århus på Jylland.

  • LTF är enligt polisen inblandade i gängkrig i Köpenhamn och Århus.

  • Gänget uppges tjäna pengar på hashhandel och utpressning, mot bland annat bordeller.

  • I Danmark har allmänheten blivit upprörd över LTF:s metoder för att marknadsföra sig mot barn och ungdomar. Polisen har gått ut och uppmanat föräldrar att säga till sina barn att vägra ta emot huvtröjor och kepsar med ”Loyal to Familia”-tryck.

  • LTF vill nu etablera sig i Malmö och Helsingborg.