Hör mördarens larmsamtal – efter mordet på ex-flickvännen

Publicerad 2018-06-29

Först mördade den 33-årige tankbilsföraren sin ex-flickvän i badrummet – sedan ringde han till SOS och bad polisen komma och hämta honom:

– Jag ströp henne, säger han till polisen i larmsamtalet.

Nu döms han till fängelse i 14 år.

Klockan 07.49 på morgonen den 8 februari ringer den 33-årige tankbilsföraren till SOS Alarm.

Han berättar att han mördat en person som ligger i hans badkar i lägenheten i Vällingby.

Han låter samlad på rösten.

– Det är en tjej, säger 33-åringen till polisen i larmsamtalet.

Polisen säger att de är på väg och undrar om han har några vapen i lägenheten.

– Nej, absolut jag är inte sån, jag har ingen aning om, jag är inte mig själv just nu. Jag vet inte hur det här gick till egentligen eller ja hur det kunde bli så här. Jag är inte våldsam av mig heller, jag har inga vapen, jag ska bara ge mig liksom när ni kommer, säger 33-åringen.

Polisen kommer till lägenheten och i larmsamtalet uppmanar de honom att gå ner i porten.

– Gå ner i trappen så väntar jag här, ta trapporna, säger larmoperatören.

– Trapporna, inte hissen? undrar tankbilsföraren.

Anmäld för misshandel

Strax efteråt griper polisen 33-åringen. I hans lägenhet hittas hans ex-flickvän i 20-årsåldern mördad.

– Han lämnar henne liggandes i badkaret utan vatten, säger åklagare Tomas Mattsson och tillägger:

– Han larmar ganska fort enligt egen utsago, men han ringer inte efter hjälp utan för att de ska komma och hämta honom.

Enligt förundersökningen har tankbilsföraren och kvinnan i 20-årsåldern varit ett par under några års tid. Enligt anhöriga till kvinnan bråkade de mycket och hade gjort slut flera gånger för att sedan på nytt bli ett par. Det finns även en polisanmälan som handlar om att 35-åringen ska ha slagit henne.

– Han kontrollerade henne psykiskt. Hon har många gånger varit väldigt nere och sårad efter att de tjafsat. Han kunde ha synpunkter på vad hon hade på sig eller vem hon skulle ut med, säger en anhörig till kvinnan i polisförhör.

”Fick mig att tappa det”

Men nu hade kvinnan träffat en ny kille – och enligt hennes anhöriga hade hon därför lämnat 33-åringen. På kvällen när hon varit hemma hos 33-åringen hade hon bland annat pratat med den nye killen i telefon, varpå 33-åringen tog telefonen ifrån henne för att själv prata.

– Han påstod att hon varit otrogen och att det då brast för honom, att det berodde på svartsjuka, säger åklagare Tomas Mattsson.

Själv erkänner han gärningen, men menar att han inte hade uppsåt att döda henne.

– Jag kan inte minnas exakt vad det var hon sa men hon sa någonting som fick mig att tappa det, säger 35-åringen i polisförhör.

Nu döms den 33-årige tankbilsföraren till 14 års fängelse. Det är lägre än vad åklagare Tomas Mattsson yrkat på.

– Jag har yrkat på 16 års fängelse och tycker att det finns försvårande omständigheter som talar för att man ska utdela ett högre straff. Det är en närstående kvinna som han strypt och han gör inte något för att hjälpa henne efteråt, säger han.

Enligt rätten har 33-åringen avsiktligt mördat kvinnan och enligt domen har gärningen varit ”tämligen brutal” och ”innan hon förlorade medvetandet måste hon ha känt en mycket stark dödsångest”. Samtidigt menar rätten att:

”I viss mildrande riktning talar dock det förhållandet att gärningen framstår som oöverlagd. Efter en sammantagen bedömning finner tingsrätten att brottets straffvärde klart överstiger fängelse i fjorton år.”

Följ ämnen i artikeln