Skådespelare döms för hot mot Aftonbladet-journalister

Publicerad 2017-05-11

På nätet hotade den kände skådespelaren Aftonbladets journalister till livet.

Han skrev, bland annat, att han skulle hoppa på Fredrik Virtanens skalle ”tills den krossas och hjärnsubstansen sprutar”.

I dag dömdes han till fängelse i en månad.

Det är den andra domen som rör hot mot Aftonbladet-anställda den här veckan. I tisdags dömdes en 55-årig kvinna till villkorlig dom och böter efter att ha hotat två medarbetare, Lisa Röstlund och Lisa Bjurwald, till livet.

Och i dag föll nästa dom.

”Sparka sönder deras huvuden”

Den 49-årige mannen, som är en välkänd skådespelare, hotade i maj förra året de tre Aftonbladetjournalisterna Fredrik Virtanen, Oisin Cantwell och Daniel Swedin till livet på Twitter. Bland annat skrev han att de tre ”ska äta bajs och jag ska sparka sönder deras huvuden, så onödiga är dom.”

”Jag kan slå ihjäl hela jävla Aftonbladet,” skrev mannen också.

Under rättegången sa han att han ångrade sig.

– Jag har kränkt dem. Det är oacceptabelt och det ber jag om ursäkt för, säger han.

”Var berusad”

Hans förklaring till att han skrivit meddelandena var att han hatar det ”feministiska samhället”. Han var full, sa han.

Hot mot journalister är allvarligt. I tisdags skrev tingsrätten om domen mot den 55-åriga kvinnan: ”Att hota journalister är ett hot mot demokratin”.

I dag dömdes den 49-årige skådespelaren till en månads fängelse för olaga hot och hot mot tjänsteman, efter att han hotat också en hovrättsdomare.

”Angrepp på journalisters arbete”

Vad gäller hotet mot Aftonbladet-medarbetarna skriver tingsrätten att ”Ett sådant angrepp på journalisters arbete och rätt att skriva förskyller fängelse.”

Straffet blir därför, tillsammans med hotet mot hovrättsdomaren, en månads fängelse.

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén tycker domen är viktig.

– Det är mycket tillfredsställande att se att rättsväsendet tar hot mot journalister på allvar. Att hota journalister är att hota den svenska demokratin, det är mycket allvarligt och ska behandlas därefter. Vilket vi fått två bevis för denna vecka, säger hon.

Hon efterlyser dock mer resurser för att hoten mot journalister ska kunna hanteras.

– Vi som medieföretag hanterar den här frågan internt, vi polisanmäler alla hot och vi stöttar våra medarbetare. Nu gäller det bara att vi tar ett steg till också. Våra politiker måste upp på banan. Avdela resurser och se till att polis och åklagare ges både de möjligheter som krävs att hantera journalistthoten samt också kunskapen.

Läs mer:

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén välkomnar domen