Make åtalad för mordet på svensk kvinna i Kroatien

Uppdaterad 2017-03-17 | Publicerad 2017-03-15

Den 72-åriga svenskan blev ihjälslagen med en hammare i Kroatien i somras.

Nu har hennes 68-årige make åtalas för dråp.

Men rättegången startar inte som planerat - på grund av nyinkomna handlingar från Sverige.

Paret, som är hemmahörande i västra Sverige, var på semester i sitt sommarhus utanför Šibenik vid kroatiska kusten förra sommaren.

I slutet av juni hittades kvinnan död. Kort efter det greps hennes make, misstänkt för mord. I samband med gripandet uppgav kroatiska polis att mordet begicks tidigt på morgonen den 29 juni:

– Utredningen visar att den misstänkte, i familjens hus, efter ett verbalt bråk om familjens ekonomi, slagit sin hustru flera gånger med en hammare i huvudet. Hon avled av sina skador, sa polisens talesperson Marica Kosor till Aftonbladet.

68-åringen häktades och ärendet överlämnades till åklagarmyndigheten i Šibenik.

Rättegången fördröjs

Efter att genomgått en rättspsykiatrisk undersökning, som visade att den misstänkte mannen inte lider av en allvarlig psykisk störning, åtalades han i början av året, misstänkt för att ha mördat sin hustru.

Men rättegången dröjer eftersom den misstänktes advokat, efter att åtalet väcktes, lämnade in handlingar från Sverige, som uppges vara någon typ av patientjournaler eller liknande.

– Handlingarna är på svenska, så vi vet inte än vad det är. De ska översättas och sedan ska domaren i ärendet ta del av dem, säger Branko Ivic, domare vid den domstolen i Šibeniks som handlägger ärendet.

Om 68-årigen döms för det han åtalats för, riskerar han fängelsestraff på mellan 10 och 20 år.

Enligt kroatisk lag kan den dömde efter att avtjänat halva strafftiden ansöka hos domstolen och villkorlig frigivning. Den processen liknar den svenska processen om villkorlig frigivning då domstolen gör en bedömning bland annat av brottet, och hur den dömde uppfört sig under strafftiden.

– Efter att den dömde avtjänat två tredje delar av straffet måste anstalten, enligt lagen, ansöka om villkorlig frigivning, säger domare Branko Ivic.

Väntar på översättningen

I det aktuella fallet kommer domaren att efter att tagit del av de översatta handlingar bestämma om det finns behov av att göra en ny stor rättspsykiatrisk utredning.

Om den misstänkte bedöms lida av allvarlig psykiatrisk störning, utreds inte skuldfrågan, enligt kroatisk lag - utan det blir en helt ny process som leder till att personen får psykiatrisk vård.

I 68-åringens fall fick åklagaren bestämma om han skulle åtalas för mord av ’normal grad’, som närmast motsvarar ’dråp’ i svensk lagstiftning - eller om mannen skulle åtalas för mord.

I Kroatien är straffet för mord fängelse mellan 10 och 40 år, med samma regler för villkorlig frigivning som för dråp.

40 år är längsta straffet, då livstid fängelse inte finns i kroatisk lag.

Följ ämnen i artikeln