Byggarbetare åkte fast i kokainbil

Publicerad 2015-10-16

Se hur bilen byggts om

Den 60-årig byggarbetaren åkte fast med tre kilo kokain i den specialombyggda bilen.

Han visste om det hemliga lönnfacket i Mercedesen – men försvarar sig med att han trodde att det var fyllt med cigaretter.

Nu döms han till ett långt fängelsestraff för grov narkotikasmuggling.

Den 21 augusti var den 60-årige byggarbetaren på väg hem till Sverige när han stoppades i tullen vid Öresundsbron.

Vid kontrollen hittades ett stort lönnfack under bilen. Där i låg tre kilo vitt pulver, kokain, i flera paket.

Spanade på mannen

Tulltjänstemännen tömde bilen på kokainpaketen – men sa inget till mannen utan lät honom köra vidare.

Man följde sedan 60-åringen med förhoppning om att kunna knyta fler personer till narkotikan. När spaningarna inte gav något grep man 60-åringen.

Mannen har i förhör sagt att han fått förfrågan om att smuggla cigaretter och träffat flera män i bland annat Berlin. Han säger också att han själv sett hur utrymmet stuvades med 90 cigarettlimpor i Amsterdam, och att han sedan vilade några timmar före körningen till Sverige.

Stora förändringar i bilen

Bilen är ombyggd på flera sätt för att göra plats för lönnfacket på undersidan. Bland annat har en balk kapats, nya plåtar satts fast med silikon och bensintanken har förminskats och rymde vid tillfället endast 20 liter bensin.

Tingsrätten konstaterar däremot att lönnfacket inte kunnat rymma mer än en bråkdel av de 90 cigarettlimpor som 60-åringen påstår lastades in i det. Och att betalningen till mannen för smugglingen inte stod i proportion till risk och intäkt för påstådda smuggelcigaretter.

Mannen måste därmed, enligt rätten, ha vetat att han smugglade något annat. Han har nu dömts till fem och ett halvt års fängelse för grov narkotika smuggling.

– Jag har inte hunnit prata ingående om domen med min klient och jag vet inte i nuläget om vi kommer att överklaga, säger mannens advokat till Brottscentralen.

Värdet på gatan för kokainet kan beräknas till över tre miljoner kronor.

Följ ämnen i artikeln