Polisen har hopp om att lösa dubbelmordet

Uppdaterad 2020-06-10 | Publicerad 2015-10-19

Polisen får fortfarande in tips kring dubbelmordet i Linköping.

En teori är att gärningsmannen var tillfälligt sjuk när dådet skedde men i dag lever ute i samhället igen.

– Han kanske fick ut sin frustration vid det här tillfället, det räckte, sedan blev han bra i 10 år, säger Jan Staaf, förundersökningsledare .

I kväll, på årsdagen, tas fallet upp i Brottscentralen.

I elva år har dubbelmordet på Anna-Lena Svenson (56) och åttaårige Mohammed Ammouri i Linköping förbryllat polisen. Utredningen är i dag den största i Sverige efter Palmemordet. Närmare 8 000 personer har förhörts och mer än 2 000 har topsats. Trots det är gärningsmannen inte inringad.

Men polisen är fortfarande hoppfull. Framför allt på grund av alla tips som fortsätter att komma in.

– Det är egentligen helt makalöst, vi får fortfarande in tre till fem tips i veckan. Det brukar man inte få i ett elva år gammalt mord. Det är fascinerande. Många av tipsen är bra, konkreta, med bra stuns i. Vi har en hel hög som ligger här. Jag tror det beror på sättet som det hände, ute, på öppen gata och två oskyldiga offer. Man tar till sig det på ett annat sätt.

Många bevis

Jan Staaf har varit förundersökningsledare sedan mordet skedde, den 19 oktober 2004. Till en början trodde man fallet skulle klaras upp snabbt. Man fann mordvapnet, blodspår, fingeravtryck, gärningsmannens mössa och hade även vittnesuppgifter. Och polisens utredning bedömdes som välskött.

– Ja, det är jättekonstigt. Ofta famlar man i blindo. Men här finns det mordvapen, flyktväg, vittnen, fingeravtryck. Vi har en full dna-profil. Det är nästan för bra för att vara sant, ändå har vi inte fått fast honom. Men så länge vi får stöttning och hjälp från allmänhet och media och kan arbeta med det så har vi gott hopp. Det kanske kan låta naivt, efter 11 år, men det har hänt förut att äldre fall än det här har klarats upp.

”Kan ha varit sjuk”

Staafs personliga bild av gärningsmannen är att det är en galnings verk. Teorin är att han först gav sig på åttaårige Mohammed och när Anna-Lena Svenson försökte ingripa dödade han även henne.

– Han kan ha varit sjuk, kommit konflikt med den här lilla pojken eller hört röster som sagt till honom att utföra dådet. Men jag låser mig inte bara vid den teorin, säger Staaf.

Polisen har successivt även gått igenom alla så kallade suicid-ärenden sedan 2004 som kan vara aktuella.

– Det är ett svårt och känsligt arbete med tanke på de anhöriga. Vi topsar även anhöriga till döda för att se om vi kan få träff den vägen. Och så hoppas vi på det europeiska dna-samarbetet. Det kan ju även vara en person som är hemmahörande i ett annat land.

Hoppas på avslut

En annan teori är att gärningsmannen kan ha suttit på någon institution tidigare men är frisk idag och har kommit ut i samhället.

– Man vill ju inte skrämma upp allmänheten. Men han kan ju må bra i dag men sedan få ett återfall och begår nya brott. Det var en bedömning som fanns med i gärningsmannaprofilen redan från början, säger Jan Staaf.

Jan Staaf hoppas att uppmärksamheten i Brottscentralen kan leda till fler tips.

– Det är en liten tagg i oss att det inte är ouppklarat. Men det handlar också om respekt för de anhöriga, att de får ett avslut och ett svar på sina frågor kring det som har hänt.

Se hela intervjun i Brottscentralen som sänds just nu.